2024. március 29., péntek

Megérkezett a hó

Az elkövetkező napokban újabb havazás várható

A 2021-es esztendő igazi tavaszi időjárással köszöntött ránk. Az átlagosnál magasabb hőmérséklet több napon keresztül kitartott, ezt azonban egy erősebb lehűlés követte. Az elmúlt hétvégén pedig a kellemes, napos szombatot követően vasárnap megérkezett az idei tél első havazása is. A hótakaró a hőmérsékleti viszonyoknak köszönhetően java részben megmaradt.

A palicsi meteorológiai állomás adatai szerint a havazás vasárnap 16.40-kor kezdődött el és változó intenzitással, kisebb-nagyobb megszakításokkal hétfőn délelőtt tíz óráig esett. Ezen időszak alatt négy centiméter hó hullott, a hőmérséklet pedig kicsivel a fagypont alatt volt. A legalacsonyabb mért hőmérséklet –2,5 °C volt. Hétfőn a kora délutáni órákban fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet, és a hó a legtöbb helyen sarat hagyva maga után eltűnt az utakról, míg a füves területeken, a háztetőkön továbbra is megmaradt. A kora délutáni órákban újabb havazás vette kezdetét.

A hó eltakarítását Szabadka területén, mint ahogy az elmúlt évben is, a verbászi Extra Auto Transport Kft. végzi. Miloš Ljubisavljević, a cég téli szolgálatának vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy vasárnap nem sokkal a havazás elindulása után megkezdték a hó eltakarítását az utakról.

A téli szolgálatnak köszönhetően az utak tiszták voltak (Fotó: Gergely Árpád)

A téli szolgálatnak köszönhetően az utak tiszták voltak (Fotó: Gergely Árpád)

– A felügyelettel megbízott szerv meghagyása nyomán vasárnap 16 órakor másodfokú készenlétbe álltunk. A havazás körülbelül 17 órakor vette kezdetét, és az egységeink 20 órakor kezdték meg a hó eltakarítását. Az utakon ekkor öt centiméteres hó volt, és emiatt nehezebb volt a közlekedés. Az akciónk reggel hat órakor ért véget. Az akcióban két technikai személyzet, két terepjármű, nyolc kamion, egy rakodójármű, egy kombinált jármű, hat szóróberendezéssel ellátott traktor, és 45 dolgozó vett részt. Az akcióban a tervekben és a programunkban szereplő összes területet, utakat, járdákat, tereket sikerült megtisztítanunk – fogalmazott Miloš Ljubisavljević, aki azt is elmondta, hogy hétfőn este újra készenléti állapotban lesznek, és felkészülten várják az esetleges havazást.

Az Extra Auto Transport cég a városban és a peremvárosokban 240 kilométernyi közutat és százezer négyzetméternyi gyalogjárdát tart karban. A Szabadkán áthaladó országutak karbantartása a Szerbia Útjai Közvállalat hatáskörébe tartozik, míg a Palics Természetvédelmi Park téli karbantartását a Palics–Ludas Közvállalat látja el.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint az elkövetkező napokban további havazásra van kilátás. Ezzel egy időben a hőmérséklet fokozatos csökkenésének lehetünk tanúi. Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet is fagypont alatt marad, míg a kora reggeli órákban akár –8 °C-ig süllyedhet a hőmérők higanyszála.