2024. április 25., csütörtök

Nyitva a melegedő Szabadkán

Főtt étel, tiszta ruha, orvosi vizsgálat a rászorulók számára

Szabadkán hétfőn megnyílt a Gaj utca 50. szám alatt található ideiglenes hajléktalanszálló. A melegedő, ahol általában harminc nehéz sorban élő szabadkai keres menedéket, december folyamán zárva volt, mivel az éjszakai hőmérséklet nem csökkent huzamosabb ideig nulla Celsius-fok alá. A vasárnap délutáni havazás miatt azonban hidegebb napokra és fagyra számíthatunk az előttünk álló napokban, emiatt a befogadóközpont hétfőn 14 órától fogadja a rászorulókat.

A koronavírus-járvány és más betegségek terjedésének megelőzése céljából a melegedő működési módját a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakembere által kiadott járványellenes intézkedésekhez igazítják a szállón.

„Az ideiglenes szállást a Vöröskereszt szabadkai szervezete és a szabadkai Caritas üzemelteti, önkénteseik és alkalmazottaik 24 órás ügyeletet tartanak a befogadóhelyen. Az ágyakat, az ágyneműt és az étkeztetéshez szükséges felszerelést a Vöröskereszt biztosítja, akárcsak a napi háromszori étkezést, vagyis a reggelit, az ebédet és a vacsorát, amit a népkonyha-program szabályai szerint osztanak ki. A rászorulók szükség szerint ruhát és lábbelit is kapnak a jótékonysági szervezettől, az orvosi vizsgálatot a Szabadkai Egészségház biztosítja az egészségügyi prevenciós program keretében. A szabadkai önkormányzat ez évi költségvetésében 500 ezer dinárt irányzott elő a melegedő működtetésére” – olvasható Ilija Đukanović, a városi tanács egészségügyi és szociális kérdésekkel megbízott tagjának szerkesztőségünkhöz eljuttatott értesítésében.