2024. április 19., péntek

Kutyák tizedelik a juhállományt a muzslyai réten

Éppen hogy magunk mögött hagytuk a nem sok jóval járó 2020-as évet, az új esztendő máris nehézségeket hozott a muzslyai juhtenyésztőknek. Az év eleje óta ugyanis kóbor kutyák tizedelik a nyájat.

Miközben folyik az első idei juholtás Palatinusék muzslyai réten álló hodályában, számvetést készítenek arról, hogy az év első napjaiban mekkora kárt tettek a kóbor kutyák a nyájban.

Kóbor kutyák garázdálkodnak a juhok között. A muzslyai réten Palatinuséknál az idén nagy kárt tettek (Kecskés István felvétele)

Kóbor kutyák garázdálkodnak a juhok között. A muzslyai réten Palatinuséknál az idén nagy kárt tettek (Kecskés István felvétele)

– Egy hét alatt megfojtottak húsz anyajószágot, meg legalább tizenöt-tizenhat kisbárányt. Két éjszaka betörtek az istállóba, habár be van csukva a jószág, és kárt csináltak --, hallottuk Palatinus Ervin gazdálkodótól. Az elpusztult állatokat a köztisztasági vállalat szállítja majd el. Sok a sérült juh is. Kártalanításra azonban nem lehet számítani. Sőt, a kutyák randalírozásának a megállítása sem lesz egyszerű. Ugyanis nincs aki befogná a kóbor ebeket a réten. A vadászok meg nem lőhetnek a falu közelében. Nem marad más hátra, minthogy – immár ki tudja hanyadszor – apelláljanak a kutyákkal való felelősségteljesebb bánásmódra. Sajnos még most is sokan úgy akarnak megszabadulni a feleslegessé vált kutyájuktól, hogy kiviszik a falu végére.

Télen fontos a jó takarmány (Kecskés István felvétele)

Télen fontos a jó takarmány (Kecskés István felvétele)

A muzslyai rét termőföldben szegény, csak jószágtartásra alkalmas. Első osztályú föld nincs is az egész réten, ezért kizárólag gabonatermesztésből nem lehet megélni. Ezért sokan állattartással is foglalkoznak.

– Kihasználjuk a földeket kaszálóra, herét vetünk, a silókukorica az megterem benne. Búzát vetünk, hogy legyen szalma is, és a jószágnak eledelt tudjunk biztosítani ezekről a rosszabb minőségű termőföldekről is -- mondta a gazdálkodó.  

Emiatt fontos minden támogatás, a mezőgazdasági minisztériumtól kapott segítség is. Bár a jószágtartók szerint ennek a támogatásnak egy része a vágóhidaké lesz. Ugyanis amióta van támogatás, az átvevők körülbelül annyival csökkentették a vágójószág élősúlyának az árát. A jószágtartók szerint így a támogatás rossz helyre megy.

Lassan megtelik a hodály (Kecskés István felvétele)

Lassan megtelik a hodály (Kecskés István felvétele)

A Palatinus család minden tagja -- az egyetemre járó fiatalok is – kiveszi a részét a jószág körüli, nem könnyű munkából. A juhtenyésztést ötven anyaállattal kezdték. Induláskor a Prosperitati Alapítványnál nyert támogatás is segített. Jelenleg 170 württembergi juhuk van. Megkezdték a szaporítást is. Az idén adtak el először kis kosokat és a vásárlóktól kedvező visszajelzéseket kaptak. Az idei évre további gyarapítást terveztek. A hodályban 300 juh számára van hely.