2024. március 28., csütörtök

A három nővér és a Tesztoszteron

Új előadásokkal is várják a közönséget a szabadkai színházak

Mind a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, mind a Kosztolányi Dezső Színház új előadásokat mutatott be az évad első felében, sőt az év vége felé is. Ezeket a produkciókat sokan még nem tekinthették meg, egyrészt mert újak, másrészt pedig a járványügyi előírások betartásával is csak csökkentett nézőszám előtt és szokatlan időpontokban lehetett játszani. A színházak remek kikapcsolódást nyújtanak, most pedig úgy tűnik, hogy erre nagyobb szükségünk lehet, mint bármikor, különösen ezeken a borongós, szomorkás, téli napokon, amelyeket a szigorítások is nehezítenek. Ha a helyzet nem romlik, izgalmas repertoárra számíthatunk ebben a hónapban.

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata tavaly januárban kezdte meg a Tesztoszteron című előadás próbáit, a premierje márciusban lett volna, de a járványhelyzet miatt sem akkor, sem azután nem sikerült bemutatni. Végre december közepén alakult úgy, hogy egy zártkörű ún. előbemutatót tartsanak. Az előadásnak 14-én (csütörtök) lesz a bemutatója, és 15-én és 25-én is játsszák, minden bizonnyal 18 órától. A Tesztoszteront Andrzej Saramonowicz műve nyomán Kovács Dániel Ambrus rendezte, a szereplők pedig csupa férfiak. Készül majd egy előadás Sógornők címmel is, amely női szereplőket vonultat fel. Az évad első bemutatója a Mezei Kinga rendezésében készült Klamm háborúja című monodráma volt, László Sándor szereplésével. Akik még nem látták, 20-án megtehetik. A Magyar Társulat második bemutatója Branislav Nušić azonos című komédiájának motívumai alapján, Andrej Boka rendezésében készült A gyászoló család volt. Az előadást legközelebb 29-én tekinthetik meg az érdeklődők. Mindemellett két nagy zenés kedvencet is láthat a közönség, a Fekete Pétert 22-én és 23-án, a Lila ákácot pedig 27-én.

A Kosztolányi Dezső Színház december végén mutatta be az Anton Pavlovics Csehov és Góli Kornélia szövege alapján, Puskás Zoltán rendezésében készült A három nővér című előadást, amelynek a szereplői Mészáros Gábor, Kucsov Borisz és Búbos Dávid. A tervek szerint a produkció reprízeire 23-án és 25-én kerül sor. A Lars von Trier, Christian Lollike és Vedrana Božinović szövege alapján, Urbán András rendezésében készült Dogville című produkció bemutatója október utolsó napján volt, de Szerbiában máris az évad legkiemelkedőbb előadásai közé sorolják, ahogyan azt megírtuk, szerepel a Belgrade Edt Culture tízes listáján, Ana Tasić, a Politika kritikusa pedig a tavalyi év legjobb előadásának tartja. A Dogville-t 28-án láthatja ismét a közönség. A Nyári Mozi Színházi Közösség novemberben a KDSZ-ben mutatta be a Mallász Gitta feljegyzései ihlette, Döbrei Dénes rendezésében készült Csodálatos hétköznapok című produkciót, amelynek a szereplői Nagy Karina, Pámer Csilla, Verebes Andrea, Varga Heni és Ábrahám Máté. A lenyűgöző, hangulatos előadást 31-én tekinthetik meg a nézők.

A helyzet bizonytalanságára való tekintettel a repertoár változhat, az időpontok pedig az intézkedésekhez igazodnak. Az érdeklődők a színházak online oldalain értesülhetnek az aktualitásokról.