2024. április 18., csütörtök

Újrahasznosítás és robotprogramozás gyerekeknek

A szabadkai VM4K-ban két tábort is tartanak a téli szünidő idején

Ezen a héten a diákok még élvezhetik a téli szünidőt, így arra is lehetőségük van, hogy különféle szabadidős programokon vegyenek részt. A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ a szünet idején két táborral kedveskedik a gyermekeknek. Az egyik a Zöld kalandok elnevezésű környezetvédelmi tábor, a másik a MikRobotika informatikai tábor.

Lukács Lilla, a VM4K munkatársa lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a jelenlegi járványügyi előírásoknak megfelelően csökkentett létszámú csoportokkal dolgoznak. Összesen 30 fő jelentkezhetett a Zöld kalandok táborba. A gyerekeket két, 15-15 fős csoportban vesznek részt a foglalkozásokon. A MikRobotika tábor résztvevői négy csoportra vannak felosztva, és nyolc gyermek vesz részt egy-egy foglalkozáson.

– A Zöld kalandok tábor fő témája az újrahasznosítás és a környezetvédelem. Ennek jegyében állítottuk össze a programot. Hétfőtől szombatig tartanak a foglalkozások, mindegyik nap 8 és 12 óra között. Hétfőn résztvevők a komposztálásról hallhattak egy előadást, és az újrahasznosítás jegyében hangszereket készítettek, amelyeket egy másik foglalkozás keretében használni is fognak. Szó lesz még a méhészetről, a víz- és az erdővédelemről is. A kézműves foglalkozásokon madáretetőt és textiltáskát is fognak készíteni. Ezek keretében újrahasznosított dolgokból készítenek majd különféle tárgyakat. Kedden a gyerekekkel el fogunk látogatni a regionális hulladéktárolóba. A MikRobotika informatikatábor hétfőtől péntekig tart. A robotikával és a robotprogramozással ismerkedhetnek meg. A diákok különféle online platformokon sajátítják el a programozás alapjait. Minden foglalkozást a témában jártas szakemberek vezetnek. A táborok idején ügyelünk a rendszeres intézkedésekre, a járványügyi intézkedések betartására és végig maszkot viselünk – emelte ki Lukács Lilla.

Búcsú János visszatérő táborozó. Az idei téli szünetben a Zöld kalandok tábor mellett döntött. Elmondása szerint az előző évek során sok új barátot szerzett a VM4K táboraiban.

– Jól érzem magam a táborban. Először a komposztálásról beszélgettünk, aztán hangszereket készítettünk, az én választásom a dobra és csörgőre esett, mert ezeket tartottam a legkönnyebbeknek. Majd uzsonnáztunk, és most állatfigurákat csinálunk – osztotta meg velünk élményeit a kisfiú.

A Zöld kalandok tábor egyik foglalkozásvezetője Talpai Márta textilmérnök volt, akivel kézműves foglalkozások során találkozhatnak a gyerekek. Ezek során a résztvevők újrahasznosított tárgyakat készítenek.

– Hétfőn papírgurigából készítettünk állatfigurákat, és színes kollázspapírt is használtunk. Fontos, hogy fejlődjön a gyerekek finommotorikája, képzelőereje és a kreativitásuk. Kedden ceruzatartót fogunk készíteni, ezután pedig textileket, kupakokat és konzervdobozokat fogunk használni. A virágokat, játékokat és marionettbábukat is tudunk készíteni az újrahasznosítás jegyében – tudtuk meg a foglalkozásvezetőtől.