2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Folytatódik a tanév, maradnak a korlátozások

Az eUprava weboldalán jelentkezhetnek a polgárok a koronavírus elleni védőoltás felvételére

A szerbiai polgárok hétfő óta jelentkezhetnek a koronavírus elleni védőoltás iránti igényre az eUprava honlapon, az imunizacija.euprava.gov.rs weboldalon található kérdőív kitöltése révén. Csütörtöktől telefonhívással is jelezni lehet az igényt a védőoltásra. Ana Brnabić kormányfő előző nap közölte, hogy a polgárok szabad akaratuk szerint választhatnak a vakcinák közül. Mint pontosította, két lehetőség van: bármely védőoltást elfogadni, illetve kijelölni egy meghatározott fajta védőoltást. Nem kell attól tartani, hogy nem lesz elegendő oltóanyag azok számára, akik igényt tartanak rá – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzáfűzte, hogy jelenleg 4 millió polgárnak biztosítottak védőoltást, azaz nyolcmillió adag vakcina leszállításáról állapodtak meg különféle gyártókkal. Az országban eddig 9300-an vették fel a vakcinát, a hét végéig pedig – a bejelentések szerint – a Belgrádi Vásáron megkezdi működését az első, tömeges immunizációra szolgáló pont is.
A bejelentkezésre szolgáló új weboldalon a polgároknak meg kell adniuk alapvető személyes adataikat, vezetéknevüket és nevüket, személyi számukat (JMBG), e-mail-címüket, mobiltelefon-számukat. Nem kötelező a vezetékes telefonszám megadására készített mezőnek a kitöltése. Nem kell megadni a lakcímet sem. Ki kell viszont választani azt a községet, ahol az illető fel szeretné venni a vakcinát. Ezt követően azt is meg kell határozni, melyik gyártó oltóanyaga mellett döntöttünk, vagy esetleg elfogadjuk bármelyik védőoltást.

Azok, akik meghatározott védőoltást szeretnének felvenni, az amerikai/német Pfizer/BioNTech, az orosz Szputnyik V már kapható vakcinái mellett dönthetnek, de megjelölhetnek olyan gyártókat is, amelyek egyelőre még nem szállítottak Szerbiába, így elérhető az űrlapon az amerikai Moderna, a nagy-britanniai AstraZeneca és a kínai Sinopharm opciója is. A polgároknak az online felületen válaszolniuk kell az esetleges megbetegedéseikre vonatkozó kérdésekre is, a felkínált lehetőség elérhetővé teszi több betegség bejelölését is. Arra is vonatkozik egy kérdés, hogy az illető el tudja-e hagyni a lakását a védőoltás felvétele érdekében. Szerbia területén tartózkodó külföldi állampolgárok is jelentkezhetnek. Amennyiben bejelentett itt-tartózkodásról van szó, a JMBG helyett a bejelentkezéskor kapott azonosító számot kell beírniuk, amennyiben nem jelentették be ittlétüket, az útlevél számát gépelik be.
ÖT SZEMÉLY, VÉDŐMASZK, PCR-TESZT
Az egészségügyi válságtörzs hétfői ülésének fő témája a tanévkezdés és az érvényben levő korlátozások sorsa volt. A válságstáb tagjai úgy döntöttek, érvényben maradnak a karácsony előtt hozott járványügyi intézkedések, mert úgy értékelték, eredményesek a járvány elleni harcban. Ez azt jelenti, hogy a vendéglátóipari létesítmények, bevásárlóközpontok és más üzletek, fodrászatok továbbra is 20 óráig tarthatnak nyitva, az élelmiszerboltok pedig 21 óráig. Öt embernél többen nem tartózkodhatnak egy helyiségben, zárt helyen kötelező a maszk viselése. A Szerbiába való beutazáskor a szerbiai állampolgárok részére kötelező marad a 48 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatása, vagy ennek hiányában tíz napra karanténba kell vonulni, de ez is kiváltható negatív PCR-teszteredménnyel.
NINCS OK HALASZTÁSRA
A válságstáb ülésén mindenki egyetértett abban, hogy nincs szükség a téli szünidő meghosszabbítására, ezért január 18-ától megkezdődik a második félév az iskolákban. Darija Kisić Tepavčević foglalkoztatásügyi miniszter, a válságtörzs tagja elmondta, elégedettek a december közepén foganatosított intézkedések eredményeivel, s a folytatásukban állapodtak meg, hogy tovább csökkenhessen a napi fertőzések száma. Mint mondta, az ortodox újévre sem szervezhetnek sehol összejöveteleket, újévköszöntőket.
Közölte, hogy az iskolákban olyan rendszer alapján szervezik meg az oktatás folytatását, mint a téli szünidő előtt. Nem határozták meg, hogy a most elfogadott, illetve meghosszabbított intézkedések meddig maradnak érvényben. Kisić Tepavčević szerint az aktuális járványkép fogja mindig meghatározni, hogy megteremtődött-e esetleg a feltétel a korlátozások enyhítésére, vagy további szigorításokra mutatkozik szükség. Hetente ülésezik majd a köztársasági egészségügyi válságstáb.
ÚJABB PFIZER-SZÁLLÍTMÁNY ÉRKEZETT
A stáb ülése után elhangzott az is, hogy az alacsonyabb számú új fertőzéseknek köszönhetően kivonták a Banjica Intézetet a Covid-rendszerből. Megállapították, hogy az országban a meghatározott „menetrend" szerint halad az immunizáció. Ma egyébként újabb rakomány érkezett Szerbiába, ismét a Pfizer/BioNTech szállított le 18.500 adag vakcinát.
– Az immunizációt úgy szervezzük meg, hogy a lehető legzökkenőmentesebb legyen mindenki számára, az egészségügyi személyzet és a polgárok szempontjából is. Nem akarunk tumultust, kígyózó sorokat. Az a cél, hogy minél hatékonyabbak legyünk, rövid idő alatt sokan felvegyék az oltást – jelentette ki a miniszter.
Elmondása szerint a napokban jelentősen csökkent a napi fertőzések és elhalálozások száma is, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen nyugodtak lehetünk, hiszen továbbra is naponta meghal harminc vagy negyven személy a vírussal folytatott küzdelemben. Óvatosságra, a rendelkezések betartására intett mindenkit, s közölte, a következő napokban kiderül, növekszik-e a betegek száma az ünnepi összejövetelek miatt, ahogyan sok más európai országban történt. Bizakodóan közölte, reméli, hogy Szerbiában nem ez lesz a helyzet.
KÉTEZER ÚJ FERTŐZÖTT
Szerbiában a hétfő délutáni jelentés szerint az elmúlt 24 órában 11.122 tesztet végeztek el, és 2093 személynél mutatták ki a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét. Ebben az időszakban 28 személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, így 3610-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma. A halálozási arány 1 százalék. Jelenleg 5609 személyt kezelnek kórházban, közülük 194 szorul lélegeztetőgép segítségére. Szerbiában eddig összesen 2.410.824 tesztet végeztek el, ebből 361.782 lett pozitív.
JOBB, DE MÉG RENDKÍVÜLI
Az előző 24 órában a tartomány területén jelentősen csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma, 271 lelet lett pozitív, 218-cal kevesebb, mint egy nappal korábban. Újvidéken 88-cal kevesebb az újonnan azonosított fertőzöttek száma, mint egy nappal korábban, azaz 58 új beteget vettek nyilvántartásba – adta hírül a Tartományi Közegészségügyi Intézet. A tartományban 14.913 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, és arra számítanak, hogy tovább mérséklődik a megbetegedettek száma, mivel a decemberben azonosított, enyhe klinikai képpel bíró betegek jelentős része lassan felépül. Legtöbb fertőzöttet Újvidéken jegyeznek (3384), Nagybecskereken és Pancsován 1200 felett, a többi községben 1000 alatt van a számuk. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet a friss adatok mellett közleményében megállapítja, hogy a járványügyi helyzet még mindig válságos, de a helyzet a javulás felé vette az irányt. Szem előtt kell azonban tartani, hogy a mögöttünk levő ünnepnapok miatt kevesebben igényelték a tesztelést. Továbbra is arra kérik a polgárokat, hogy szigorúan tartsák be az óvintézkedéseket és az ajánlásokat, a maguk és környezetük védelme érdekében.
Csökkent az újvidéki kórházakban kezeltek száma is. Jelenleg 309 fertőzöttet gyógyítanak, 18-cal kevesebbet, mint egy nappal korábban. A kórházi kezelésen levő betegek közül 223-an vannak az újvidéki Vajdasági Klinikai Központban, közülük 18-an lélegeztetőgépen, a péterváradi Katonakórházban 10 Covid-beteg fekszik, a kamenicai Tüdőgondozóban pedig 76 pácienset ápolnak, közülük 12-en mesterséges lélegeztetésre szorulnak.
Az észak-bácskai körzet járványképét is elemezték az epidemiológusok. Mint mondták, továbbra is rendkívüli a helyzet. Több mint 1200 aktív fertőzést tartanak nyilván, Szabadkán és Topolyán vannak a legtöbben, az elmúlt 24 órában az előbbi településen 23, az utóbbin 3 új esetet regisztráltak. A Szabadkai Közkórházban csökken a koronavírus-betegek száma, jelenleg 97-en szorulnak kezelésre.