2024. április 25., csütörtök

Nem kell 2022-ig várni a vakcinára

Nagy óvatossággal kijelenthető, hogy csökken a koronavírus-fertőzöttek száma – nyilatkozta ma dr. Predrag Kon járványügyi szakember, a Válságstáb tagja.

Kon elmondta, a megszokott intézkedések egyelőre nem fognak változni, beleértve az utazók tesztkötelezettségét, illetve a házikarantént azok esetében, akik nem rendelkeznek negatív teszttel.

Az epidemiológus arra is felhívta a figyelmet, hogy az ünnepek alatt tapasztalt fegyelmezettséggel sikerült elkerülni az újabb járványhullámot. – Az emberek megértették az intézkedések fontosságát, ami meg is látszott azon, hogy hogyan ünnepeltek – fogalmazott.

Hozzátette ugyanakkor: még nem szabad arról beszélni, hogy vége a járványnak.

A szakember arról is beszélt, hogy a védőoltás beadása után nem érzett nem várt tüneteket magán, csak néhány napig tapasztalt egyre gyengülő fájdalmat a karjában, ami természetes.

Arról is beszélt, hogy mennyi ideig kell az embereknek várni a vakcinára. – Ma újabb adag Pfizer-oltóanyag érkezik, és a hónap során félmillió orosz és egymillió adag kínai vakcinára számítunk. Nem kell majd sokat várni az oltásra.