2024. március 29., péntek

Egyedülálló politikai stabilitás

A világjárvány ideje alatt 1676 milliárd forintnyi beruházás érkezett Magyarországra

A magyar állami beruházásösztönzési-rendszer a múlt évben összesen 1433 beruházást kezelt, amire korábban még soha nem volt példa, mondta Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere vasárnap a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában, hozzátéve, ezek 1676 milliárd forintnyi beruházást hoztak Magyarországra, ráadásul minderre a világjárvány ideje alatt került sor.

Szijjártó Péter kifejtette, a befektetések előtt a vállalatok olyan szempontokat mérlegelnek, mint a munkaerő, a politikai stabilitás, a pénzügyi szempont, illetve a logisztikai, infrastrukturális kérdés. A miniszter szerint ezért fontos, hogy Magyarországon európai összevetésben is egyedülálló politikai stabilitás van, hiszen egy politikai erő, demokratikus felhatalmazás alapján kétharmados többséggel kormányoz, valamint itt kell fizetni európai összevetésben a legalacsonyabb egykulcsos személyi jövedelemadót és a legalacsonyabb egykulcsos társasági adót.

Kiemelte, Magyarország mind a négy szempontot tekintve megerősítette pozícióját, ezt mutatja, hogy az amerikai befektetésekkel foglalkozó Site Selection magazin egymás után harmadszor választotta Magyarországot a világ 10 legkedveltebb befektetési helyszíne közé. Megjegyezte, mindezek mellett, a keleti nyitás stratégiája is helyes volt: 2019-hez hasonlóan 2020-ban sem egy nyugati, hanem egy keleti országból érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, 2019-ben Koreából, 2020-ban pedig már Kínából.

Közölte, a nagyberuházás-ösztönzési programokból alapvetően új gépek, gépsorok vásárlására, új technológiák meghonosítására adtak támogatást, így a magyar vállalatok most ki tudják szolgálni azt a piaci keresletet, amely azért alakult ki, mert a világgazdaság változásai miatt egyes vállalati kapacitások csökkentek vagy megszűntek.

A magyar gazdaság állapotát mutató számokban a második negyedévben már éreztetni kell a hatásukat azoknak a nagymértékű beruházásoknak, amelyek most megvalósultak vagy megvalósulnak a nagyberuházás-ösztönzési programok nyomán, mondta a miniszter, aki egyúttal jelezte, jelenleg 13 milliárd eurónyi nagyberuházásért folyik a verseny, a cél pedig az, hogy azok Magyarországra érkezzenek.

A műsorvezető az amerikai eseményekről is kérdezte a tárcavezetőt, aki úgy fogalmazott: „mi a külpolitikánkat a kölcsönös tiszteletre alapozzuk, és ennek a kölcsönös tiszteletnek a része az, hogy mi nem kommentáljuk más országok belpolitikai viszonyait (...), mi azért szurkolunk, szorítunk, hogy minden ország a lehető legjobban tudja intézni a saját belső ügyeit, szurkolunk azért, hogy a  nehézségeken minden ország túl legyen. Nekünk az az érdekünk, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fenn tudjuk tartani az eddigi jó együttműködést ” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.