2024. április 19., péntek

„Történelmi” változásra van szükség

Olyan mértékű változásra van szükség a mezőgazdaságban az üvegházhatású gázok csökkentése érdekében, ami ahhoz hasonlítható, mint amikor a lovat felváltotta a földeken a traktor. Egy friss brit tanulmány, a Farming for 1,5 °C (A mezőgazdaság másfél fokért) azokat a gyakorlati módszereket vette számba, amelyekkel az ágazat hozzájárulhat az éghajlatváltozás mérsékléséhez.

A jelentésből – amelyet a BBC közölt – kiderül, úgy kell csökkenteni az állatállomány által kibocsátott metánt, hogy közben okosabban használjuk a termőföldet, és jobban figyelünk a trágyázásra. A tanulmány azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy az elkerülhetetlen fejlesztésekhez pénztámogatást kell adni a gazdáknak.

A következő 25 évben ezt a mennyiséget a negyedére kell csökkenteni, ugyanakkor rugalmasan kell a gazdákhoz hozzáállni, hogy előbb-utóbb mindenki fel tudja venni a változásokhoz szükséges tempót.

Mindenekelőtt leszögezik a tanulmány szerzői, hogy egyértelműen meg kell határozni, mit lehet elvárni a skót termőföldtől és a mezőgazdasági vállalkozásoktól, és ennek túl kell mutatnia a választások szabta ötéves politikai ciklusokon.

A tápanyagok és az élelmiszer-adalékanyagok módosításával 30%-kal csökkenteni lehet az állatok emésztése során termelődő igen ártalmas metánt.

Támadják a skót gazdákat

A BBC szakkomentátora ehhez annyit tett hozzá, hogy a skót gazdákat már évek óta hevesen támadják az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt, emellett megkérdőjelezik azt is, hogy ami végül az aszalra kerül, azt hogyan állítják elő. Ha megkérdeznénk a farmereket, akkor biztosan azt mondanák, a legtöbben tudják, hogy nagy változások jönnek, viszont senki nem árulta el nekik, hogy mik lesznek.

A jobb hozamokért kütyüket is használó precíziós mezőgazdaság, valamint az új technikák egyenlő feltételeket teremtenek a környezetvédelem és az élelmiszer-termelés viszonyában.

De a gazdák szerint az élelmiszer előállítása már ma sem hoz elég pénzt, így a változásokhoz jelentős támogatásban kell részesíteni a farmereket. A Brexit miatt amúgy is új rendszert kell tervezni, így most a politikusokon a sor, hogy eldöntsék, mennyi pénz lesz a skót választók élelmezésére. (Kistermelők Lapja/bbc.com)