2024. március 29., péntek

Újabb gazdaságélénkítő csomag várható

A turizmus és a vendéglátóipar számíthat további támogatásra

Aleksandar Vučić bejelentése szerint február 15-éig, az államiság napjáig újabb gazdasági segélycsomagról dönt az államvezetés. A Happy Televízió hétfő esti műsorában tett bejelentése szerint azonban ez már nem lesz olyan széleskörű, mint a múlt évi élénkítőcsomag. A legnehezebb kérdésnek az adómoratóriumot nevezte. Kijelentette, több mint egymilliárd euróval támogatják a vállalkozásokat készpénzben, erre szerinte senki sem számított. Az idei terv az 5,5 százalékos gazdasági növekedés. Az államfő arra is emlékeztetett, hogy a Szerbia 2025 program keretében nagy közműprojektek is várhatók. Minderről, mint megjegyezte, hosszas tárgyalásokat folytatott Ana Brnabić kormányfővel és Siniša Mali pénzügyminiszterrel – közölte a B92.
Az elnök szavai szerint nem lehet olyan gazdag segélycsomagra számítani, mint amilyen az első volt, mégis jelentős ,,pénzügyi injekciót jelent a gazdaság, a vállalkozók, a kis- és középvállalatok, illetve a nagyvállalatok számára", hiszen ezek 1.052.000 embert ölelnek fel. Valószínűleg két vagy három alkalommal kapnak a vállalatok fél-fél minimálbért minden foglalkoztatott után. További fél minimálbérre számíthat ágazati támogatásként a turizmus és a vendéglátóipar is, a szállodákat működtetők, az idegenforgalmi ügynökségek, az idegenvezetők és a személyszállító vállalatok is. Vučić mint mondta, azon lesz, hogy meghosszabbítsák a jól bevált garanciasémák gyakorlatát, ezúttal a rendszeren keresztül még kétszer 500 millió eurót biztosítanának. Néhány nap múlva történnek meg az első megbeszélések az amerikai Pénzügyi Fejlesztési Társaság (DFC) képviselőivel, ami 300–400 millió dolláros segítséget jelentene. Arról is gondolkodnak, hogyan lehetne az év folyamán serkenteni a lakosság fogyasztását.

A VASÁRNAP NEM LEHET MUNKASZÜNETI NAP
– Vasárnapi szünnap? Nem lehet, nem engedem. Aki vasárnap nem akar dolgozni, menjen más országba. Mi ezt nem engedhetjük meg magunknak. Legyünk büszkék arra, hogy többet kell dolgoznunk – fogalmazott az államfő, majd az ország tavalyi sikereit említette, nevezetesen azt, hogy gazdasági növekedés tekintetében Szerbia az első volt Európában. Az első negyedévben 5,2 százalékos növekedést ért el, miközben az euróövezet -3,2 százalékon állt, a második negyedévben 6,3 százalékos növekedést könyvelt el, amikor az eurózóna már -14,7 százaléknál tartott, az év harmadik negyedében pedig, amikor az euróövezet -4,3 százalékot mutatott ki, Szerbiában csak -1,4 százalékra csökkent a gazdasági fejlődés. A térségben például Montenegró GDP-je a harmadik negyedévben -26 százalékra süllyedt.
Vučić kiemelte, a múlt hét évben 180 euróval nőtt az átlagfizetés, márciusban 535 eurót tett ki a szerbiai átlag, jelenleg ez 511 euró.
Tavaly a beruházások értéke nettó 2,9 milliárd euró volt, amit az államfő a járványra való tekintettel, hihetetlennek nevezett.
Vučić kiemelte, az állam arra törekszik, hogy további támogatásokban részesítse a nyugdíjasokat is. Amellett, hogy havi járandóságuk 5,9 százalékkal emelkedett, hiszen a februárban érkező januári nyugdíj már magasabb lesz, márciusig C- és D-vitamint, valamint cinket tartalmazó csomagokra is számíthatnak, ezzel jelezni szeretnék, hogy az állam ily módon is törődik az egészségükkel.

STEFANOVIĆ NEM TUDOTT A LEHALLGATÁSRÓL?
Vučić a televíziós vendégszereplése során hangsúlyozta, a leghallgatásáról meggyőződése szerint Nebojša Stefanović, az akkori belügyminiszter nem tudott. Nyomozás folyik a lehallgatás ügyében, és az eddigi információk arra mutatnak, hogy a Jovanjica-ügynek nincs hozzá köze, hiszen az ez ügyben végzett lehallgatások korábbra nyúlnak vissza.
Elmondása szerint telefonbeszélgetéseit csak akkor hallgatták le, amikor négy adott személlyel tárgyalt, ám nem szándékozta azokat megnevezni. Szerinte a lehallgatást olyanok végezték, akik a belügyminisztérium dolgozói, ám ellene szerettek volna felhozni valamit, de nem sikerült a tervük.
A Jovanjica-ügy kapcsán viszont kiemelte, az kitalált botrány, és ennek kapcsán kész arra, hogy hazugságvizsgálóval hallgassák ki, hiszen Jovanjica kapcsán szóba került a bátyja is.