2024. április 19., péntek

Beköszönt az igazi tél

Január derekától –10 fok alatti minimumok várhatók

A hétfő reggelre lehullott hó, majd az esőzések okoztak gondokat Közép- és Dél-Szerbiában. A nagy mennyiségű csapadék miatt kiöntöttek a helyi patakok, áradásokat okozva Doljevac és Bojnik községekben, ahol rendkívüli állapotot kellett hirdetni. A Bučan-csatorna kiöntése miatt szünetelt a közlekedés Leskovac és Vlasotince között, mert használhatatlanná vált az útszakasz. A havazás miatt meghibásodások keletkeztek a villanyhálózaton, így áram nélkül maradtak Kraljevo, Zaječar, Vranje, Prokuplje lakosai, az említett településeken és környékükön is gondok merültek fel a közlekedésben. A Niš és Dimitrovgrad közötti vasútszakasz Pirot és Sukovo közötti része szintén használhatatlan lett, megszűnt a vasúti közlekedés. Hasonló helyzet alakult ki Koszovó középső részében is, elárasztották a házakat a hirtelen felgyülemlett csapadék hatására kiöntött kisebb folyók, patakok.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet arra hívta fel a figyelmet, hogy a keddi nap folyamán országszerte további havazásra van kilátás, Dél-Szerbiában továbbra is inkább esővel kell számolni, ami az esti órákban jegesedést okozhat az utakon.

Csütörtöktől többnyire száraz, de hideg időre számíthatunk. Január 20-áig ún. jeges napok várhatók, azaz a napi maximumok is fagypont alatt maradnak. Január 15-e után a legalacsonyabb hőmérséklet –10 Celsius-fok alatt marad, 18-án, hétfőn helyenként –17-ig lehűlhet. Azokban a napokban a legmagasabb nappali hőmérséklet is –5 fok körül lesz.