2024. április 24., szerda

Boldogságipar

Idővel minden változik, mi magunk is. A változás, mint téma, illetve önmagunk részleges vagy teljes újradefiniálása az év elején szinte trend lesz minden januárban. Elég csak benézni az edzőtermekbe, amelyek a legtöbb új tagot ilyenkor fogadják. Ők azok, akik fogadalmat tettek, hogy márpedig mostantól jobban odafigyelnek a mozgásra, étkezésre, leteszik a poharat és a cigarettát.

„Új év, új én” – hangzik a szlogen, amelynek jelentősége, sőt jelentése is általában elkopik még február beköszönte előtt a legtöbb ilyen egyénnél.

Végül is érthető az, hogy az emberek a változást különböző dátumokhoz, időszakokhoz kötik. Az új év talán megújult energiát is adhat, „tiszta lapot”, amelyet új szokásokkal kell(ene) megkezdeni, esetleg kevesebb káros szenvedéllyel, hogy még több sikerben bővelkedjen, amikor majd egy év múlva visszatekintünk.

Önmagában ebben baj nincs is. A változás elképesztően nehéz, ámde nem kivitelezhetetlen dolog. És ha ebben egy kitűzött dátum segíteni tud, ám legyen.

Nem lehetetlen letenni a cigit, kevesebb alkoholt fogyasztani, lefogyni, többet mozogni, több időt tölteni a családdal, kevesebbet idegeskedni a fránya munkán, asszertívebbnek lenni, egyszóval, egészségesebben élni. Csupán egy elhatározás kell és baromi nagy akaraterő. Talán sokkal nagyobb, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt.

Hogy miért?

Engedjék meg, hogy a mai korban való változás nehézségeit is a fránya internettel magyarázzam. Meg lehet utána kövezni nyugodtan, de hallgassanak meg előtte.

Ha valahol, akkor a világhálón csakugyan folyót lehetne rekeszteni a különböző fitnesz, önbizalom-növelő, anyagi tanácsadó, és mindenféle más boldogságguruval, akik segítenek lefaragni a zsírt a hasfalról, visszaszerzik a köddé vált exbarátnőt, segítenek abban hogy az MLM vállalatunk munkáihoz mindig széles műmosollyal fogjunk neki, segít önmagunk megkeresésében, a stressz helyes kezelésében is. És általában, a gondtalan fogyasztónak csak még egy valamit kell megcsinálnia ahhoz, hogy megtudja a „legnagyobb titkot”: tovább kattintania, megvenni a dedikált könyvet, megvásárolni a linket a következő videóhoz, egy jótékony adománnyal segíteni a céget, videócsatornát, stb.…

Az iparosított boldogságban a guruknak valahol az egyetlen érdeke az, hogy minél több embert minél tovább legyenek képesek abban a szerencsétlen állapotban tartani, aminek orvoslására elsősorban feliratkoztak.

Gyors változást ígérnek mind: a diéta hónapok után új embert csinál belőled, a barátnő visszajön, még akkor is, ha ugyanolyan faragatlan tuskó vagy, mint két hete vagy fél éve. Ha vállalkozó szeretnél lenni, a pénz dőlni fog, még akkor is, ha semmit sem értesz az üzlethez. A lényeg az, hogy továbbra is aktívan hallgasd a hangfelvételeket, nézd a videókat, vegyél részt az online (fizetős – borsos) tanácsadáson… Ja, és még valami: hogy a lehető legtovább költsd a pénzed szerencsétlenül meg nyomorultul, mindenféle változás nélkül. Mert, amint eléred a célod, tovább már nem fogsz vásárolni.

Félre ne értsenek, nem ítélem el a gurukat, sem azokat, akik igénybe veszik szolgáltatásaikat. Van, akinek pont ez a felpumpált önbizalom kell, a sokszor átmeneti trendekre alapozott tudás és értékek átadása ahhoz, hogy sikerrel járjon. A másik dolog pedig az: ebben a világban mindenki azzal keres pénzt, amivel csak bír/tud.

Ami inkább elgondolkodtató, az az, hogy az emberek rossz képet alakítanak ki arról, hogy megváltozni, illetve megváltoztatni valamit magunkon mekkora munkával jár, és hogy milyen fontossággal bír.

Mert a legtöbb – pozitív – változásnak sokszor az adoptáció, a szükséglet, illetve életünk jobbá tétele szolgálja az alapot.

Amennyiben kevesebbet szeretnénk idegeskedni, a stresszel bajlódni, azt nem csak az egészségünk miatt csináljuk, hanem a körülöttünk lévők miatt is, sőt, akár még a munkahelyen is származhatnak belőle pozitív következmények.

A változás, legyen az bármilyen nemű is, elkerülhetetlen és szükséges ahhoz, hogy eredményesen vegyük fel a harcot minden új kihívással, hogy önmagunk számára tegyük élhetőbbé az életünket. Változtatni nehéz, áldozatokkal járó és hosszadalmas folyamat, amely lassan hajt virágot, de amikor egyszer sikerül, akkor érezhető az eredménye.

A mesterségesen felpumpált önbizalom pedig olyan, mint egy szál cigaretta vagy egy pohár ital: a hatása felemelő, viszont csak rövid ideig tart. Ekkor nyúlunk megint a doboz vagy/és az üveg irányába.