2024. április 19., péntek

Aki a csípőset szereti...

Kecskeméti Dávid paprikatermesztővel és -feldolgozóval beszélgettünk

Boldogsághormonokat szabadít fel az agyban, emellett gyulladáscsökkentő, immunerősítő... és sorolhatnánk, de azt le kell szögeznünk, hogy testre és lélekre egyaránt rendkívül pozitív hatással bír. Talán az sem véletlen, hogy a paprikát Európába éppen Kolumbusz orvosa, Diego Alvarez Chanca hozta be még 1494-ben.

A tornyosi Kecskeméti Dávid kertész és virágkertész a szakmáján belül hobbi jelleggel csípős paprikát is termeszt 2016 óta. Már egészen fiatalon elkezdett érdeklődni a növények iránt, a középiskoláját is a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban végezte hortikultúra-technika szakon. Családi virágkertészetükbe először dísznövényként kerültek be chilifajták.

Dávid azóta, noha nem szeretne főállásban csak ezzel foglalkozni, jelentősen felfejlesztette otthoni kertészetükben az erőspaprika termesztését, amelyből azután izgalmasabbnál izgalmasabb termékeket állít elő, és már a saját brandjén is dolgozik.

A virágtermesztéstől hogyan vezetett az út a paprikáig?

– Maga a növény iránti szeretet összeköti a kettőt, viszont igazából úgy kezdődött, hogy a bátyám folyton azzal dicsekedett, nem találkozott még olyan erőspaprikával, ami kifogott volna rajta. Erre én hamarosan beszereztem ezeknek a fajtáknak a legjavát. Habanerót, jalapeñót, Trinidad Moruga scorpiont, ghost chilit és hasonlókat. Megtanultam, hogy cserépben is tudom termeszteni őket, szabadföldön viszont sokkal bővebb a termés, persze előtte üvegházban, fóliában meg kell történnie az előnevelésnek.

Mekkorában kezdted, és most hol tartasz?

– A díszpaprikákkal akkor már nyolc-tíz éve foglalkoztunk, de én az imént felsoroltakból 2016-ban még csak négy-öt fajtát kezdtem el termeszteni, akkor még kicsiben. Egy évre rá már több mint harminc fajtánál tartottam. Eleinte nem nagyon tudtam még, melyikből milyen termékeket állíthatnék elő, szósz legyen-e belőlük vagy őrlemény, esetleg valami más. Akkoriban a piacon, virágárulás közben, nyersen, frissen értékesítettem, aprópénzért kínáltam dobozokban, amikben sok fajta akadt vegyesen. Volt is akkor egy kisebb megtorpanás, de aztán hamar rájöttem, a tartósításnak nem a szárítás az egyetlen technikája. Kisebb-nagyobb kudarcok árán megtanultam útközben savanyítani, fermentálni... Kaptam recepteket is, amiket utána még tovább is fejlesztettem. Többféle szósszal is kisérleteztem a leggyengébb fajtáktól a legdurvábbakig. Mindenkinek tetszettek, aki megkóstolta őket. Újkeletű volt a dolog felénk, és így kapósnak bizonyult.

Milyen fajtákat termesztesz jelenleg, mi mindent készítesz még belőlük, és melyekre van leginkább kereslet?

– A következő évre már tizenegynéhány termékem volt, ami még mindig szűkebb, baráti, családi körben fogyott el, elsősorban ajándékként. A különböző savanyított paprikák lettek a legnépszerűbbek, és manapság is erre van a legnagyobb kereslet. De karácsonyi hangulatú, almás, füstölt chilis, fahéjas-szegfűszeges finomságot is készítek például. Most van az ünnepi időszak, ki lehet próbálni! Ugyanúgy kapható nálam savanyított mézes erőspaprika is, amely piros és roppanós, talán ezt viszik a legtöbben.

Jelenleg jalapeñóból háromfajtát termesztek, habaneróból négyet, emellett szellempaprikát és Moruga scorpiont három színben, a legerősebbet, a Carolinát két színben, cayenne-ből is többfélét, a háromtól a húsz centisig szinte az összeset. A különböző színekhez eltérő illatok és ízek is társulnak. A barnák a csokoládé, a sárgák a déligyümölcs, a pirosak a paradicsom hangulatát idézik. Ezek mellett szerepel még a kínálatomban számos enyhébben csípős fajta is.

Jalapeñóból főképpen savanyúságot készítek, amikor van elegendő piros termés, akkor pedig ajvárt is. Ez utóbbit a cayenne-ből is. Az enyhébben csípős barbecue szószokat is ebből a kettőből állítom össze, a közepesen erőseket pedig habaneróból. A leglángolóbb fajtákból háromféle szószt állítok elő, egy édeset, egy gyümölcsöset, valamint egy natúrt, ez a legbrutálisabb. A „kezdők” általában a legerősebbeket kérik, de utóbb ők is rájönnek, hogy jobban megéri az elegánsabb ízekkel próbálkozni.

Elsősorban mi teszi vonzóvá számodra ezt a szakmát?

– Vonz a kulinarizmus, a kísérletezés, meg persze a felfedezési vágy, hogy mindig valami újabbat és újabbat tanuljunk meg és hozzunk létre. Emellett bőven ad alkalmat az ismerkedésre is, eköré szervezett bulikra, tapasztalatcserére.

Milyen további terveket szövögetsz még?

– Mindenképpen szeretném megőrizni az egésznek a hobbi jellegét. Megvan a jól bevált alapkoncepció, amin már nem igazán akarok fejleszteni. Magának a brandnek, a KD Peppernek kialakítása az, ami még alakulhat.

Kiknek és miért ajánlod fogyasztásra a csípős paprikát?

– Azt vallom, aki a csípőset szereti, rossz ember nem lehet! (nevet) Aki nem bírja, az ne egye, de aki bírja, az is tartsa be a mértéket. Elsősorban ajánlom azért, mert finom, mert sokféle módon elkészíthető, ugyanakkor az egészségre is jótékony hatással van.