2024. március 28., csütörtök

A Twitter végleg kitiltotta Donald Trumpot

A Twitter péntek éjjel immár tartósan, határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök fiókjának használatát. Az indok: fennáll a veszély, hogy Trump további erőszakot szít.

A microblog portál szerdán egyszer már felfüggesztette Trump fiókját, de akkor csak fél napra, miután Donald Trump hívei megostromolták az amerikai kongresszus épületét azt követően, hogy Trump gyújtó hangú beszédet mondott. Az erőszakos behatolás során öt ember életét vesztette, egy rendőr, és négyen Trump-hívei közül.

A Twitter alaposan megvizsgálta Trump szerdai üzeneteit, és úgy találta, hogy azok közül kettő nagy valószínűséggel erőszakra, bűntettekre bátorította a leköszönés előtt álló elnök híveit. Trump több Twitter-üzenetben megalapozatlan vádaskodással hergelte támogatóit – ismételten az elnökválasztás elcsalását hajtogatta –, és arra buzdította őket, hogy vonuljanak a Capitoliumhoz.

A Facebook és az Instagram közösségi portál csütörtökön szintén felfüggesztette határozatlan időre Trump oldalának használatát hasonló okokra hivatkozva.