2024. április 23., kedd

Elektronikus úton lehet bejelentkezni a védőoltásra

Mától az e-Uprava rendszerén keresztül lehet bejelentkezni a koronavírus elleni védőoltás felvételére Szerbiában – ezt Ana Brnabić miniszterelnök közölte a nyilvánossággal, miután meglátogatta a belgrádi Tiršova utcai Gyermekklinika dolgozóit.

A miniszterelnök elmondta, hogy az első, tömeges oltásra is alkalmas oltóközpontot a fővárosban, Belgrádban alakítják ki, méghozzá a Belgrádi Vásár területén.

Brnabić elmondta, hogy holnaptól elektronikus úton minden szerbiai állampolgár jelezheti igényét a koronavírus elleni védőoltásra, csütörtöktől pedig ugyanezt a szándékot telefonon keresztül is megtehetik majd az emberek.

„Nem kell attól tartani, hogy nem lesz elég vakcina az országban. Jelenleg 4 millió embernek elegendő védőoltás áll rendelkezésre, de különböző gyógyszergyártókkal tárgyalunk, hogy ezt a számot duplájára növeljük” – zárta Brnabić.

Ma újra összeül a válságstáb, hogy értékeljék az elmúlt időszak járványügyi adatait, és döntsenek a további intézkedésekről. Várhatóan a határátkelési szabályokról, az oktatás folytatásának lehetőségeiről, valamint gazdasággal kapcsolatos intézkedésekről lesz szó.

– Elegendő oltóanyag áll a lakosság rendelkezésére -- mondta Ana Brnabić a belgrádi sajtótájékoztatón. Ma további 18.525 adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezik az országba. A miniszterelnök szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy megkezdődhessen a tömeges oltás.

„Nyolcmillió oltásról állapodtunk meg, tehát nyolcmillió adag négymillió ember részére. Úgy gondolom, hogy január végére meglesz az összes, azzal amit decemberben kaptunk, és azzal a kétmillió adaggal, amit most kap Szerbia.”

A szerb miniszterelnök kiemelte, februárban több gyártótól további 1,3-1,5 millió adag érkezik az országba. Reményei szerint ennek köszönhetően május vagy június végére befejeződhet az immunizáció az országban.

„Eddig 9300 embert oltottunk be, a két elsőbbséget élvező kategóriából, tehát az idősek otthonában élők, valamint az egészségügyi dolgozók kapták meg a vakcinát. Ennyi a beoltottak száma, ami kielégítő. A következő napokban azt tervezzük, hogy felgyorsítjuk az immunizációt, vagyis Szerbia lakosságának oltási programját.”