2024. április 20., szombat

Holnap ülésezik a válságstáb

A határátkelőkön maradhatnak a most érvényben lévő intézkedések

Hétfőn, azaz holnap újra összeül a köztársasági válságstáb, hogy értékeljék az elmúlt időszak járványügyi adatait. A stáb egészségügyi része korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az emberek a vallási ünnepek környékén nem tartják be az érvényben lévő intézkedéseket, és attól tartottak, hogy a koronavírus ismét terjedni kezd.

December végén a válságstáb azt a döntést hozta, hogy a külföldről hazatérő vendégmunkások csak negatív PCR-teszttel lépheti át Szerbia határát, vagy pedig tíznapos házi karanténba kerülnek. Az, hogy a határátkelőkön továbbra is fennmaradnak-e ezek az intézkedések, valószínűleg holnap dől el.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szerint minden az epidemiológiai helyzettől függ, attól, hogy pillanatnyilag hány új fertőzött van naponta, mennyire telítettek a kórházak és hogy halad a védőoltások beadás. A Novosti értesülései szerint a válságstáb egészségügyi dolgozói ragaszkodnak a mostani intézkedésekhez, még akkor is, ha az új fertőzöttek száma csökkenőben van, mert attól tartanak, hogy a koronavírus új, gyorsabban terjedő variánsa Szerbiában is felbukkan.