2024. április 23., kedd

Elkészült Szerbia oltási terve

A Batut Közegészségügyi Intézet közzétette a koronavírus elleni oltási tervet. Szerbiában a tervek szerint a koronavírus elleni védőoltást három fázisban fogják alkalmazni. A polgárok 50 százalékát oltanák be.

Az oltási terv első fázisa bizonyos tekintetben már folyamatban van, hiszen elkezdték az egészségügyi dolgozók, illetve az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak vakcinálását. Szintén az első fázisban tervezik beoltani a 75 évnél idősebb, vagy pedig a 65–74 év közötti lakosokat, akik a veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

A második fázisban az elsőt folytatva azok az idősek kapnák el a védőoltást, akik korábban még nem lettek beoltva, valamint az államigazgatásban és az önkormányzatokban tevékenykedők is részesülnének a vakcinából. 

Az országnak egyelőre nincs elegendő védőoltása, de ha ezt sikerül biztosítani, akkor a harmadik fázisban minél szélesebb körben alkalmaznák a koronavírus elleni intézkedéseket. A tanárok valószínűleg ekkor prioritást élveznének, de minden olyan személynek is biztosítanák az oltást, akik nem megfelelő higiéniai körülmények között élnek, mint például a hajléktalan, a migránsok vagy az 50 év feletti börtönlakók.

Szerbiában a ma délután három órai jelentés szerint az elmúlt 24 órában 11.123 tesztet végeztek el, és 1769 személynél mutatták ki a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét.

Ebben az időszakban 35 személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében.

Jelenleg 5911 beteget kezelnek kórházban, 207 páciens szorul lélegeztetőgép segítségére.

A halálozási arány 0,99 százalék.

Szerbiában eddig összesen 2.389.138 tesztet végeztek el.