2024. április 19., péntek

Romániában is megjelent a mutáns vírus

Egy 27 éves, Giurgiu megyei nő szervezetében igazolták a mutálódott, új típusú koronavírustörzset – jelentette be a bukaresti Matei Balș Járványtani Intézet szóvivője a B1 televízió élő adásában.

Ő az első személy Romániából, akinél kimutatták a Nagy-Britanniában megjelent vírustörzzsel való fertőzést. Bevallása szerint az elmúlt időszakban nem járt külföldön – derült ki egy romániai magyar lap, a Maszol cikkéből.

A nőnek enyhe tünetei vannak, nem szorul kórházi ellátásra. A járványtani intézet szóvivője, Dr. Cătălin Apostolescu ismertette: a páciens 3-án jelentkezett enyhe tünetekkel a kórházban, ahol letesztelték, majd haza küldték. Az új koronavírustörzs jelenlétét igazoló eredmény péntek délután lett meg.

Hozzátette, ha a nő igazat mondott, és valóban nem járt külföldön, az azt jelenti, hogy az új, az eddiginél sokkal fertőzőbb vírustörzs Romániában is terjed, ezért az igazolt esetek emelkedésére számíthatunk. A helyileg illetékes közegészségügyi igazgatóság (DSP) alapos járványtani vizsgálatot fog végezni az ügyben, ígérték.

Az új vírustörzs sokkal fertőzőbb, mint a nem mutálódott formája, de nem okoz súlyosabb megbetegedést.