2024. április 19., péntek

A Covid-útlevél labirintusában

A járvány csillapodását követően sem tudunk majd olyan könnyen elutazni valahová, ahogyan annak kitörése előtt, ez máris biztosra vehető. Noha egyelőre csak képzeletben léteznek a rendkívül alacsony fertőzésszámok, a koronavírussal való megfertőződés lehetőségének minimumra csökkenése, már most is kijelenthető, hogy az utazni vágyók helyzete továbbra sem lesz egyszerű. Elsősorban azért nem, mert a különböző országokban várhatóan továbbra is különböző mértékben lesz jelen a vírus, a kockázati tényező tehát nem lesz ezután sem mindenütt egyforma. Emellett, a járvány visszaszorítása érdekében tett erőfeszítések terén és azok sikeressége terén is hatalmasak lesznek a különbségek a világ országai között, míg egyesek már nagyban oltják majd valamelyik vakcinával a lakosságot, a piacon uralkodó igazságtalan verseny következtében mások még el sem tudják azt igazán kezdeni majd, vagy csak a társadalom egyes rétegeinek, foglalkoztatottjainak tudják a rendelkezésére bocsátani a védőoltást. Ilyen körülmények között természetesnek számít, hogy azok, akik messzebbre jutottak el a védekezés terén, meg akarják majd magukat védeni azoktól, akik még távol vannak ezektől az eredményektől, s ezt másként nemigen tehetik, mint a beutazási lehetőségek korlátozásával, óvintézkedések, különböző kényszerű megoldások alkalmazásával. Az egyik ilyen nemrégiben megjelent megoldási módszer a Covid-útlevél lehet.

Az elképzelés már nemcsak ötletként létezik, megvalósítása is biztosra vehető, az illetékesek arra számítanak, február végére körvonalazódhat, milyen feltételek mellett és milyen formában lesznek kaphatók ezek a bizonyítványok, igazolások. A jelenlegi információk szerint az a legvalószínűbb, hogy elektronikus dokumentumok lesznek ezek, melyekben szerepelnek majd a védőoltás felvételével kapcsolatos esetleges információk, ennek hiányában a PCR-teszt negatív eredményéről szóló, esetleg a koronavírus átvészeléséről szóló, antitestek jelenlétét igazoló tesztről szóló adatok. Nagyjából ez az, ami ebben a pillanatban biztosra vehető az útlevelekkel kapcsolatban, meg a fent említett okoknál fogva az, hogy ezek nélkül aligha lehet majd szabadon utazgatni az előttünk álló hónapokban.

Az idegenforgalomban mentő ötletként tekintenek ezekre a Covid-útlevelekre. A gazdaságnak ez az ágazata hatalmas ütéseket kapott 2020-ban, a szakértők szerint az utazási irodák nagy része nem is lesz képes kiheverni majd mindazt, ami történt. Ebben az ágazatban tehát örömmel fogadják az újítást: utazzon végre valaki, még ha kevesen is lesznek.

Szerbiában bizonyára nem is lesznek olyan sokan, akiknek nagy haszna származna ezekből az útlevelekből. Az országos oltási terv a következő hónapokban ugyanis az 50 évnél idősebbekkel számol a leginkább, illetve azokkal, akik betegségük miatt a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartoznak. Azt máris kijelenthetjük, sajnos nem ők a világutazók az esetek többségében. Oltásról szóló adat tehát kevés ilyen új útlevélbe kerülhet bele, a negatív PCR-teszttel pedig eddig is lehetett sok helyre utazni, csak nem létezett egy plusz bonyodalom, történetesen, hogy a teszt elvégzésén túl még Covid-útlevélbe is be kelljen vinni annak eredményét.

Bízzunk abban, hogy az egyelőre még homályos elképzelés tényleg meghozza az idegenforgalom által hozzá fűzött reményeket. Abban is, hogy nem jelent majd túl nagy komplikációt az útlevél beszerzése. S talán abban is, hogy ezzel, vagy enélkül, az idén végre megengedhetünk majd magunknak némi külföldi kikapcsolódást úgy, hogy közben ne kelljen állandóan a járványhelyzeten, a megbetegedés veszélyein gondolkodnunk.