2024. április 19., péntek

Megmozgattunk kétmillió fiatalt

Városunknak olyan helynek kell lennie, ahol a fiatalok szívesen maradnak

Az Újvidék Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 szerveződés (OPENS) az évek folyamán számos alkalommal bizonyította, hogy ifjúságunk rendkívüli kreativitással és energiával vág bele a legnehezebb feladatokba is.

A múlt év végén a városi képviselő-testület úgy döntött, hogy az OPENS projektumnak folytatódnia kell, hiszen olyan programok és tevékenységek valósulnak meg ezen belül, amelyek hatalmas tömegeket mozgatnak meg – emlékeztetett Vukašin Grozdanović, az OPENS koordinátora a Dnevniknek adott nyilatkozatában. Elmondta továbbá azt, hogy hamarosan befejeződik az ún. Kínai negyedben (felvételünkön) az OPENS Ifjúsági és Kulturális Központ, amely ezentúl számos programnak ad majd otthont. Ezek a programok elsősorban az ifjúságot célozzák meg. Ezenkívül több nemzetközi programot is terveznek az előttünk álló évben. Szeretnék továbbá bővíteni az újvidéki önkéntesek hálózatát, akik segíteni tudnak a jövőbeni programok megvalósításában.

Az Európai Ifjúsági Főváros 2019 program négy éve (2016–2019) során 113 fiataloknak szóló programelképzelés valósult meg, ezek közül 68 több éven át futott. Az egyesület tagjai több mint 1140 programban vettek részt, amelyek csaknem kétmillió fiatalt mozgattak meg országszerte. A legsikeresebb a 2019. év volt. A legtöbb programot Újvidéken szervezték meg, de részt vettek nemzetközi programokon is, 2020-ban pedig aktívan jelen voltak az online térben is.

Az elmúlt években számos szerbiai és európai civil szervezettel fűzték szorosabbra a kapcsolatot. Az Európa Ifjúsági Fővárosa címnek köszönhetően olyan programokat is sikerült megvalósítani, amelyeket máskülönben nem, vagy csak nehezen lehetett volna realizálni. Mindemellett a koordinátor azt is elmondta, hogy a rendezvények nemcsak a fiatalokat mozgatták meg, hanem idősebb polgártársaink is részt vettek bennük, egyes programoknak családi előjele volt-van.
Az OPENS jelenlegi célja az, hogy a város továbbra is pezsegjen, és érdekes tartalmakat kínáljon a fiatalok számára. A többi szerbiai települést is arra biztatják, hogy készítsenek fiatalokat megmozgató programokat, annak érdekében, hogy a városok olyan pontok legyenek, ahova a fiatalok szívesen mennek, és ott is maradnak.