2024. március 29., péntek

Jelentős infrastrukturális beruházások várhatók

Bilicki Zoltán adai polgármester értékelte az elmúlt évet, és beszámolt a 2021-es tervekről

Bilicki Zoltán, Ada község polgármesterekérésünkre értékelte a koronavírus-járvány sújtotta 2020-as esztendőt, valamint beszámolt az idei tervekről, köztük Ada község történetének eddigi legnagyobb infrastrukturális beruházásáról, amely az idén kezdődne és 2024 tavaszán zárulna.

Az elmúlt évet a koronavírus-járvány határozta meg, ami sok gondot és bajt okozott. Ada község és a helyi önkormányzat szempontjából hogyan értékeli az elmúlt évet?

Tavaly minden a koronavírus-járvány körül összpontosult. Ada község önkormányzatának a rendkívüli állapot miatt voltak váratlan kiadásai, illetve a bevételeink is bizonyos mértékben csökkentek. Ezt végül az év végén a köztársasági kormány segítségével pótoltuk, ugyanis kaptunk a köztársasági költségvetési tartalékból 20 millió dinárt. Így a költségvetésünk nagyjából az egy évvel korábbinak a szintjén alakult. A nehézségek ellenére azokat a beruházásokat, amelyeket az önkormányzat önerőből tervezett, meg tudtuk valósítani. Köztük a moholi egészségház felújítását, illetve tűzoltó járművek vásárlását, valamint közösen a tartományi kormánnyal a Tisza-hidat is felújítottuk, és megindult az a folyamat, amelynek végeredménye az állandó használati engedély lesz. Ez várhatóan 30–60 napon belül meg is lesz. A köztársasági kormánnyal együtt dolgoztunk a moholi általános iskola tornatermének, udvarának és környezetének a felújításán. A beruházások között a legkiemelkedőbb az adai wellnessközpont kiépítése, ami szintén zökkenőmentesen folyt. A beruházáshoz biztosítottuk az anyagi fedezetet, amivel várhatóan nem is lesz gond. A wellnessnél még megoldatlan tételnek számít a belső berendezés, amely körülbelül 25 millió dinár értéket tesz ki, továbbá a létesítmény körül kiépítendő parkoló, amely megközelítőleg 70 millió dinárt igényel. Mindkét esetben megvan a szükséges tervdokumentáció, és tárgyalást folytatunk, főként a tartományi kormánnyal, ezeknek a költségeknek a fedezéséről. Várhatóan hamarosan kikristályosodik, hogy milyen forrásból tudjuk ezeket a költségeket lefedni.

Az idei évben milyen célkitűzéseket követ Ada község? Mekkora a község költségvetése, és melyek a legfontosabb beruházások?

A községi költségvetést körülbelül 690 millió dinárra terveztük. A legnagyobb terhet a wellnessközpont további építése jelenti. Ez az Adica Üdültetési Közvállalat feltőkésítését foglalja magában. Erre a célra az idei évben 155 millió dinárt irányoztunk elő, illetve elkezdődik a kölcsön törlesztése is. Két részlet lesz az idén esedékes, a szeptemberi és a decemberi. Ez a két törlesztőrészlet 23 millió dinár körüli összeget tesz ki, illetve a kölcsön kamata további 7 millió dinárt. Ez a három tétel körülbelül 185 millió dinár nagyságrendben terheli az idei költségvetést. A költségvetés felhasználóinak, az intézményeknek és a közvállalatoknak a költségvetéseit a tavalyi szinten hagytuk, nem tudtunk emelni, de a 2020-as adatok alapján ezek a pénzeszközök tökéletesen elegendők a működésükhöz. Az intézményekre vonatkozó fejlesztési tervek finanszírozását a köztársasági kormánytól várjuk el. Ehhez készen vannak a tervdokumentációink a középiskolánk számára, amelynél ez teljes körű felújítást jelentene, illetve az adai és a moholi általános iskolára, mégpedig a felújítási munkálatok következő fázisára. A moholi iskolánál a főépület felújítása, az adai iskolánál pedig a tornaterem és az udvar renoválása, illetve a parkolók kiépítése. Ezekre a beruházásokra mi egyelőre nem terveztünk költségeket a költségvetésben, mivel nem tudjuk, hogy ezek közül a tervek közül melyiket hagyják jóvá. Idetartozik még a moholi egészségház belső felújítása is, amely 50–60 millió dinárt igényelne, amire szintén kész a tervdokumentáció. 2021-ben elkezdjük megvalósítani azt a határon átnyúló projektumot, amelyet egy romániai településsel nyertünk, és egy nagyobb értékű tűzoltó járműnek a beszerzését foglalja magában Ada község számára. Ennek a teljes megvalósulása a 2022-es év első negyedében várható. Tovább folytatjuk a wellnessközpont kiépítését. Aláírt szerződésünk van a Szerbia Útjai közvállalattal a kerülőút kiépítésére. Emellett az Ada–Törökfalu út belekerült egy olyan köztársasági programban, amelyben 5000 kilométernyi útszakasz felújítását tervezik 2022 tavaszáig. Ebbe beleesik az említett huszon-egynéhány kilométeres útszakasz is községünk területén.

Bilicki Zoltán: A wellnessközpont kiépítésével a turizmus is lendületet kap

Bilicki Zoltán: A wellnessközpont kiépítésével a turizmus is lendületet kap

Már régóta a tervezik a Moholi nagy út befejezését, valamint hosszú ideje folyik a szennyvízhálózat kiépítése is. Ezek ügyében várhatók-e újabb fejlemények?

Az év első negyedében kiadjuk az építkezési engedélyt a Moholi nagy útra, amely beruházásnál kikristályosodni látszik a pénzügyi megoldás, de egyelőre erről többet nem mondanék. Várhatóan április vagy május folyamán Ada község önkormányzata aláír egy nagyon jelentős értékű szerződést egy olyan beruházásról, amely községünk történetében talán az eddigi legnagyobb beruházás lesz. Ez a szerződés magában foglalja majd, hogy a következő három évben, vagyis 2024 tavaszára kiépül a teljes szennyvízhálózat Adán és Moholon, lecserélik az egész vízvezeték-hálózatot a község egész területén, a vízgyár és a hőtelep kiépítését, illetve a szennyvíztisztítónk kibővítését a mostani kapacitás háromszorosára. Ez nagy horderejű beruházás, amelynek megvalósítását magántőke bevonásával szeretnénk lebonyolítani. Egyelőre két opció jöhet számításban. Valószínű, hogy az elkövetkező egy–másfél hónapban látni fogjuk, melyik megoldás számunkra a kedvezőbb, mert április–májusban alá kell írni a szerződést, hogy három év alatt – ami nem kevés idő – magántőke-befektetéssel ez a beruházás megvalósuljon. A becslések szerint ez megközelítőleg 30 millió eurós beruházás lenne.

Mit vár az idei esztendőtől? Mit tart legfontosabbnak Ada község és a helyi önkormányzat szempontjából?

Az önkormányzat szempontjából a gazdaság stabilizálódását tartom a legfontosabbnak. A 2008–2009-es világválság után Ada község 2020 elejére eljutott oda, hogy a gazdaság megerősödött. Persze mindig lehet többet és jobban, de jó gazdasági helyzetben voltunk minimális munkanélküliséggel, szolid fizetésekkel, ha a környező községeket nézzük. Jelentős beruházásokat terveztek a vállalatok és a vállalkozások a 2020-as évre. Sajnos, ez mind meghiúsult a koronavírus-járvány miatt, illetve későbbre tolódott. Valószínűleg még az érintett vállalatok sem tudják, hogy a két lehetőség közül melyik valósul meg. Majd a gazdasági helyzet mutatja meg, hogy a cégek teljesen elálltak-e a beruházásoktól, vagy csak későbbre halasztották azokat. Remélem, hogy a legtöbb esetben csak az utóbbi lehetőségről lesz szó. Mi is azért dolgozunk, hogy egyes esetekben a betervezett gazdasági beruházások megvalósuljanak, és van is erre esély. Ez a fő cél, illetve az, hogy a wellnessközpont kiépítésével egy másik ágazat, a turizmus is lendületet kapjon a községünkben, ami szintén jó néhány család számára biztosíthat komoly bevételi forrást.