2024. április 19., péntek

Kínában 300 új fertőzött miatt lezártak két tízmilliós nagyvárost

Az új napi Covid-19-es esetek számának növekedése miatt péntektől lezártak két nagyvárost az észak-kínai Hopej tartományban, ahol az elmúlt hét során több mint háromszáz koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.

Hszü Csien-pej, a Peking körül elterülő tartomány kormányzóhelyettese egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta: azóta, hogy január 2-án felfedezték az első új esetet, Hopejben péntek reggelig 127 Covid-19-es beteget és 183 tünetmentes vírushordozót regisztráltak.

Az összes új eset két városban: Sicsiacsuangban, a tartomány 11 millió lakost számláló székhelyén, valamint a csaknem 8 milliós Hszingtajban bukkant fel, a vírus továbbterjedésének megelőzésére ezért a két várost lezárták, és szombatig a teljes lakosságot vírustesztnek vetik alá. Az emberek csak indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket, a buszok és vonatok közlekedését felfüggesztették, a tanítás pedig online zajlik. Csütörtök estig Sicsiacsuangban már több mint 4,8 millió emberen végeztek vírustesztet, ezek közül 289 mutatott pozitív eredményt, míg a Hszingtajban ugyaneddig elkészült 1,8 millió teszteredményből 15 lett pozitív.

Hopej tartomány Pekinghez közeli részeiről százezrek járnak át a fővárosba dolgozni, ám az új esetek felbukkanása miatt a Pekingbe vezető közutakat szigorú ellenőrzés alá vonták, a bejövő autók utasait egyenként ellenőrzik. A China Daily című kínai pártlap tudósítása szerint az ingázóknak péntek reggel a megszokottnál jóval tovább tartott a munkába jutás a Pekingbe vezető utakon kialakult dugó miatt. Az autósoknak 14 napon belül készült, negatív nukleinsavas vírusteszttel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek, továbbá lakcím-azonosítót, valamint a pekingi munkahelyük álalt kiadott munkáltatói igazolást kell bemutatniuk ahhoz, hogy beengedjék őket a fővárosba.

Kína szárazföldi részén, ahol a koronavírus-járványt nagyrészt tavaly áprilisra sikerült megfékezni, a járványügyi intézkedések fókuszában jelenleg az idén február 12-én beköszöntő, mozgó dátumú holdújév áll. A Kína legfontosabb ünnepének számító holdújévi időszakban jellemzően ugyanis százmilliók kelnek útra, hogy rokonaik körében töltsék az ünnepet. Az egészségügyi hatóságok mindazonáltal arra kérték a lakosságot, hogy kerüljék az utazást és a nagyobb létszámú összejöveteleket az ünnep idején. Egy ingyenes oltási kampány keretében pedig azt tűzték ki célul, hogy február elejéig 50 millió, a fertőzés veszélyének különösen kitett embert oltanak be országszerte.