2024. április 23., kedd

Ursula, a robot segít a nagyinak

Az Edu Robotics Cup versenyen a vajdasági magyar általános és középiskolások mellett a felsőoktatásban tanulók is részt vettek

A vajdasági magyar diákok, egyetemi és főiskolai hallgatók a magyaroszági Edu Robotics Cup informatikai versenyen bebizonyították, hogy kreativitásban és robotprogramozásban nincsenek lemaradva az anyaországi versenyzőktől. A Lego-robotok összeszerelése és programozása nem kis feladat elé állította a csapatokat, ám a versenyzők jó ötleteiknek, leleményességüknek köszönhetően nagyon jól helyt álltak a megmérettetésen.

VÁLOGATÓ ROBOT AZ EURÓPA KOLLÉGIUMBÓL

Az újvidéki Európa Kollégiumot Pletikoszity Árpád, Hollósi Vidor és Solymosi Kornél képviselte. Az Edu Robotics Cupon a Project Challenge Senior kategóriájában második helyezést értek el, a vajdasági eredményhirdetésen pedig kategóriájukban felállhattak a dobogó első fokára. Solymosi Kornél lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy mindhárman az Újvidéki Egyetemi Műszaki Tudományok Karának mechatronika szakára járnak. A csapatvezető, Pletikoszity Árpád doktori képzésen tanul, a többiek pedig az alapképzés harmadéves hallgatói.

– A versenyre Gergely Heléna nevelőtanárnő kért fel bennünket, hogy képviseljük az Európa Kollégiumot az Edu Robotics Cup versenyen. A Lego-szett egy részét, amely magát a robotikai Lego-alkatrészeket is tartalmazza, a Magyar Nemzeti Tanács biztosította nekünk is, ahogyan más vajdasági csapatoknak is. A többi alkatrész beszerzésében az Európa Kollégium támogatott bennünket. A projektünk egy Legokocka-válogatót foglal magában, amely szín szerint válogatja szét a fehér, piros és az ezektől eltérő színű, 2x2-es nagyságú kockákat. Célunk e projekt megvalósításával az volt, hogy egy a különféle üzemekben alkalmazható, válogató robot modelljét valósítsuk meg. Mindez leginkább a környezet témakörbe sorolható, mivel a színszenzor cseréjével, életnagyságú kivitelezésben egy gyümölcs- vagy akár egy hulladékválogató alapjául szolgálhat. Úgy véltük, hogy a járványhelyzet alatt kifejezetten fontos, hogy például a gyümölcsök osztályba sorolása során elkerüljük azok kézzel való érintését, és a hagyományos kézi válogatás gépesítésére kerestünk megoldást – tudtuk meg Solymosi Kornéltól. Mint hozzáfűzte, ez volt az első alkalom, hogy a csapat tagjai együtt dolgoztak. Egy videóhívás keretein belül ismerkedtek meg egymással. Ilyen módon folyt az ötletelés is.

– Végül két napig tartott az összerakási és megtervezési fázis, amit az Európa Kollégiumban bonyolítottunk le, mivel mind kollégisták vagyunk. Nem igazán tudtunk mire számítani, hiszen nem tudtuk kik az ellenfeleink, és azt sem, hogy milyen projektekkel készültek. Úgy gondolom, hogy kimerítettük minden kreativitásunkat és a rendelkezésünkre álló technológiai lehetőségeinket. Az egyetemi teendők ugyan nem könnyítették meg a dolgunkat, többek között ezért is intéztük két nap alatt a megépítést, de még így is nagyon elégedettek vagyunk az eredményünkkel, ugyanis csak egy ponttal maradtunk le az első helytől – emelte ki a csapat tagja.

A GUNARASI DIÁKOK SEGITŐKÉSZ ROBOTJA

A Kids kategóriában több vajdasági csapat nevével is találkozhatunk az Edu Robotics Cup eredménytábláján. A magyarországi megmérettetésen ebben a korcsoportban harmadik helyen végzett a Gunarasi Gallok csapata, vagyis a helyi Dózsa György Általános Iskola tanulói, név szerint Horváth Noémi hetedik, valamint Gál Szilárd és Gere Kornél nyolcadik osztályos diákok. Felkészítő tanáruk, Kókai Róbert elmesélte, hogy a versenyre egy olyan robottal neveztek be, amely nagyban megkönnyíti az idős és beteg személyek mindennapjait.

– Az esélytelenek nyugalmával indultunk a versenyen. Először a tavalyi, zentai táborban találkoztunk a Lego-robottal. Megnéztük, hogy mit tudunk robotprogramozásból. A versenyfelhívásban az állt, hogy nem a robot programozásán, hanem annak alkalmazásán volt a hangsúly. Itt jött egy ötlet, hogy miként lehet ezzel az időseket segíteni. Például egy beteg dédnagymamát, akinek időnként gyógyszereket kell bevennie. Ezek a szekrényen vannak. Megvan, hogy melyik időpontban mely orvosságokat kell bevennie. Attól függően, hogy melyik gyógyszert szeretné bevenni, fel kell mutatnia a megfelelő színű lapocskát a robotnak. A Lego-robot neve Ursula. A Doktor Bubó című rajzfilmből kapta a nevét. A robotnak van egy színszenzorja, és ha egy adott színű lapocskát lát, akkor azt az orvosságot viszi oda a dédnagymamának, amely ahhoz a lapocskához tartozik. A munkával kapcsolatban kutatást is kellett végezni, ezért utánanéztünk, hogy miként alakult a lakosság átlagéletkora az elmúlt évek során. A Statisztikai Hivatal honlapján grafikonokat találtunk. Amikor összegyűjtöttük az adatokat, kaptunk egy görbét. Ennek alapján néhány éven belül a lakosság átlagéletkora 49 év lesz. Ehhez képest ez a szám a hetvenes évek elején 37–38 év volt. A lakosság öregszik, egyre több az idős és beteg személy. A munkánk lényege az volt, hogy miként lehet segíteni őket a mai eszközökkel – tudtuk meg az informatikatanártól. Amikor a diákok megtudták az eredményt, nagyon meglepődtek és örültek is. Kókai Róbert szerint fontos volt a munka prezentálása is. Ebben az egyik diák is segítségükre volt, aki nagyon jó színész, és ő játszotta a videóban a nagymama szerepét. Az egyik nyolcadikos lány abban segítette a csapatott, hogy kamerán rögzítette a felvételt.