2024. március 19., kedd

További 300 millió adag Pfizer-vakcinára kötött szerződést az EU

További 300 millió Pfizer-vakcinára kötött szerződést az Európai Unió – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken.

Hozzátette, hogy ezzel megduplázták a megvásárolható vakcinák számát a Pfizer/BioNTechtől. 75 millió adagot még a második negyedévben leszállítanak ebből az újabb rendelésből. A többi a harmadik és a negyedik negyedévben érkezik.

„Már megvan a szerződés, ezért nem lesznek hosszú tárgyalások a továbbiakban. Ez a vakcina már engedélyezett, a tagállamok ismerik, tudják, hogy milyen logisztika szükséges hozzá. Ezért ez bizonyosságot ad hozzá a tervezéshez" – mondta a német politikus.

Von der Leyen kiemelte, hogy ezzel, és a héten, az Európai Gyógyszerügynökség által a engedélyezett Moderna oltással be lehet oltani 380 európait, ami több mint a 80 százalék az európai lakosságnak.

A szakértők szerint a járvány megfékezéséhez az szükséges, hogy legalább a lakosság 60-70 százaléka be legyen oltva. Mindkét, az EU-ban engedélyezett vakcinából két adag szükséges egy ember beoltásához.