2024. április 20., szombat

Astra: Tavaly az emberkereskedelem 31 áldozatát mentettük meg

Bárki lehet emberkereskedelem áldozata, de rossz gazdasági körülmények között, szegénységben még több esetet regisztrálunk, mint különben – jelentette ki a FoNetnek Hristina Piskulidis, az Astra civil szervezet tagja, hozzátéve, hogy 2020-ban 31 áldozatot azonosítottak és mentettek meg az emberkereskedelemtől.

A Destinacija elnevezésű, a koronavírus következményeit taglaló sorozatban felfedte, hogy térségünkben a koronavírus-járvány következtében az emberkereskedelem erőre kapott. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Astra SOS-vonalán 70 százalékkal több hívást jegyeztek, a terepi akciók száma pedig 44 százalékkal növekedett. Ez a civil szervezet magában 31 áldozatot azonosított, közülük 24-en kényszermunka áldozatai voltak.

Hivatalos adatok szerint 2020 októberéig Szerbiában az emberkereskedelem 48 áldozatát fedezték fel, közöttük 15 kislányt és 8 kisfiút, akiket szexuálisan kihasználtak, vagy kényszerházasságra kényszerítettek, de arra is, hogy kolduljanak, vagy más törvénybe ütköző cselekedetet kövessenek el. 

Piskulidis megállapította, hogy a koronavírus lerántotta a leplet a rendszerről, megmutatta mennyire lassú és törékeny, mert azok a civil szervezetek, melyek az emberkereskedelem áldozataival foglalkoznak, gyorsabban reagáltak, mint az állami szervek.

Elmondta azt is, hogy az emberkereskedelem áldozatainak mintegy 80 százaléka szexuális kizsákmányolás áldozata, és ezek 80 százaléka lány és nő. Emlékeztetett arra is, hogy szakmabeliek megállapítása szerint Szerbiában az áldozatok száma minden bizonnyal az azonosítottak tízszeresét is eléri.