2024. április 24., szerda

Folytatódik a pancsovai Kőolajfinomító korszerűsítése

A NIS nyolcvanmillió dollárt fektet be a katalitikus hasító üzemrészleg elindításába

A pancsovai Kőolajfinomító körül folyamatosak a beruházások az elmúlt időszakban, ez a tendencia pedig nem áll meg. Mint ismeretes, Pancsova sok éven át az ország legszennyezettebb városa volt, ezért a technológia korszerűsítés elengedhetetlen volt a nemzetközi környezetvédelmi egyezmények betartása érdekében.

Kirill Tyurdenev, a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) vezérigazgatója pénteken délelőtt nyilatkozott az RTS riporterének a következő időszak beruházásairól, aminek köszönhetően a finomított kőolaj minősége is javul, de a környezetkárosító hatások is csökkennek – írja a Beta.

A NIS újvidéki székháza (Fotó: Dávid Csilla)

A NIS újvidéki székháza (Fotó: Dávid Csilla)

– Folytatjuk a beruházásokat a Kőolajfinomítóba. A következő fontos projektum a katalitikus hasítást (krakkolást) végző üzemrészlegnek a korszerűsítése, ami lehetővé teszi további termékek előállítását is. Ebbe beletartozik az igen használatos műanyagfajtának, a propilénnnek az ipari mennyiségű termelése is. Ez a projekt 80 millió dollár értékű, és az elkövetkező években meg is valósítjuk – jelentette ki Tyurdenev az RTS riporterének.

A sajtótájékoztatón a vezérigazgató arra is emlékeztette a média képviselőjét, hogy a mélyfeldolgozó részleg megnyitása után a NIS immár teljes bizonyossággal garantálni tudja az európai minőségű benzint és a dízel üzemanyagot a gépjármű-tulajdonosoknak Szerbia-szerte. Mint elmondta, ennek az üzemrészlegnek a megnyitása igen jelentős környezetvédelmi szempontból is. A magas kéntartalmú fűtőolaj gyártásának leállítása után csökkenni fog a légkörbe kibocsátott káros anyagok mennyisége.

Tyurdenev hangsúlyozta, hogy a munka hatékonyságának növelésével, valamint a költségek csökkentésével a NIS sikeresen megőrizte üzemanyagárainak stabilitását és a hazai piaci részesedését. A vezérigazgató szerint a világpiac instabil helyzete miatt igen nehéz előrelátni a kőolaj árát. Hozzáfűzte, a NIS a finomított kőolaj kétharmadát importálja, a többit pedig Szerbiában bányássza.

A járvány kedvezőtlen hatásait azonban a NIS is megérezte.

– Az olajár esésének, valamit az országban bevezetett korlátozásoknak jelentős gazdasági hatásuk volt. A vállalat azonban továbbra is folytatja a már megkezdett beruházási projektek véghezvitelét, és a január és szeptember közötti időszakban több mint 20 milliárd dinárt fektetett be – mondta Tyurdenev.