2024. március 29., péntek

A nő több mint anya

A Zentai Baba-mama Klub támogató női kör létrehozását tervezi

A Zentai Baba-mama Klub 2017-ben jött létre azzal a céllal, hogy fölkészítse a nőket a gyermekvállalásra, és támogassa őket az újszülött érkezésével járó új élethelyzethez való alkalmazkodásban. Azóta számos programot, köztük ismeretterjesztő előadásokat és gyerekfoglalkozásokat is megvalósítottak, miközben valódi közösséget teremtettek a helyi várandós és kisgyerekes anyák számára. A baba-mama klub elnökét, Tomić Edinát az egyesület elmúlt évéről és az idei terveiről kérdeztük.


Hogyan alakult a baba-mama klub 2020-as éve?
– Nagyon sok tervem volt, amiket a járványhelyzet teljesen ellehetetlenített. Sok programunk félbeszakadt, elmaradt, gyermekfoglalkozásokat egyáltalán nem tartottunk, pedig nagyon nagy rá az igény. Ami programot megvalósítottunk, azt is csak korlátozott számú részvevőnek. A kismamák felől eközben nagy volt az érdeklődés, így sokan sajnos lemaradtak a programjainkról. Megpróbáltam átvinni a tevékenységeket az online térbe, de azt tapasztaltam, hogy a családoknak nem erre van szükségük. Az év végén kikértem a tagság véleményét is erről, és azt láttam, hogy a személyes találkozókat részesítik előnyben.
Milyen plusznehézséget okozott a bezártság a várandósoknak és a kisgyerekeseknek?
– Nem volt óvoda, ami miatt rengeteg megkeresést kaptunk a gyerekprogramjainkra vonatkozóan. Nagyon hiányzott a társaság a gyerekeknek és az anyukáknak is, szerettek volna kiszabadulni a bezártságból. A szülés körüli bizonytalansággal kapcsolatban is voltak megkeresések. Kétszer is sikerült megszerveznünk, hogy a zentai kórházban praktizáló egyik nőgyógyász előadást tartson, ő világosította föl a kismamákat a lehetőségekről. Akik ezeken az előadásokon nem tudtak részt venni, azokat írásban tájékoztattuk arról, hogy mire számíthatnak a szülés körül a zentai kórházban.

Mit tervezel 2021-re?
– Nagyon szeretnék kialakítani egy támogató női kört, mert szerintem szükség van arra, hogy ne csak az anyaságunkról, hanem a nőiségünkről is beszélgessünk, hogy megosszuk az érzéseinket, gondolatainkat, és támogassuk egymást. Ezeken az alkalmakon az anyaságról, a női minőségekről beszélgetünk majd, például arról, hogy ki hogyan éli meg ezt az új élethelyzetet, vagy hogy milyen sikerekkel és kihívásokkal néznek szembe a nők. Fontos, hogy ventilálni tudjuk az érzéseinket, hogy megoszthassuk más nőkkel a kihívásainkat, hogy ötleteket gyűjtsünk, hogyan menedzselhetjük a családot, a munkát, az énidőt. Mindezzel erőt gyűjthetünk. Ezek a támogató női körök személyes találkozásokon keresztül tudnak jól működni, ezért még kérdéses, meddig kell várnunk a megvalósítással. Ezenkívül a 2020-ra tervezett, de a járványhelyzet és a korlátozások miatt elmaradt programokat is szeretném idén megvalósítani, ha lesz rá lehetőség. Évente többször szoktunk kismama-fölkészítőket tartani, és nagyon jó lenne, ha folytathatnánk és kibővíthetnénk a gyerekprogramokat is. Igény van arra is, hogy azokra a szülőkre is gondoljunk, akiknek már nagyobb, azaz óvodás vagy kisiskolás gyerekei vannak.