2024. március 28., csütörtök

Hótorlaszok és jégpáncél az utakon

Bár lassan január első hetén is túl vagyunk, az igazi téli időjárásnak még nyomát sem látni. Ha nem nézünk rá a naptárra, azt hinnénk, hogy késő őszt vagy kora tavaszt mutat a kalendárium. És ha emlékeink között kutatunk, lassan már az idejét sem tudjuk, mikor volt utoljára fehér karácsonyunk, vagy mikor búcsúzott az óév hóeséssel. E heti tárcánkban ezért most egy igazi havas, zimankós januárt idézünk fel a Magyar Szó régi lapszámainak segítségével.

1987 januárjában egy markáns hidegfront szinte egész Európában hóviharokat és rendkívüli hideget okozott. Január 15-én Lengyelországban és Magyarországon mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 29 Celsius-fokot. Spanyolországban a hegyvidéki falvakban több mint 100 ezer embert vágott el a külvilágtól a hó. A hidegfront még Észak-Afrikát is elérte. Algéria egyes vidékein havazott. A fővárosban pedig az ottani lakosság számára elképzelhetetlenül alacsonyra, mindössze 2 fokra süllyedt a hőmérséklet.

A hóvihar és a zimankó Szabadkát sem kímélte. A Magyar Szó 1987. január 13-ai, keddi száma így írt a városunkat sújtó ítéletidőről:

„A vasárnap délutáni enyhe időjárást és esőzést éjjel hóvihar váltotta fel. Másodpercenként 50 méteres sebességgel fújt a szél, és dara, majd hó esett. Hajnalban mínusz 16 fokot mértek a palicsi meteorológiai állomáson, s még tegnap délben sem emelkedett mínusz 14 fok fölé a higanyszál. A hótakaró magassága 14 centiméter, a hótorlaszok helyenként elérték a másfél métert is. Így például Aleksa Šantić és Svetozar Miletić között még ennél is nagyobb hótorlaszok akadályozták a forgalmat, és tucatszám vesztegeltek a járművek a hóekére várva. A munkagépek zöme a délelőtt folyamán ingajáratban közlekedett azokon az útszakaszokon, ahol a hótorlaszokat jelentették, így például Szabadka, Bajmok és Moravica között, valamint a Horgos felé vezető úton. A reggeli órákban Tavankut el volt zárva a világtól.”

A hótorlaszok miatt a buszjáratok közlekedése is nehézségbe ütközött, ami a munkába igyekvőknek jelentett nagy problémát.

„A szabadkai buszok a menetrendet semmibe véve közlekednek. A dolgozóik késnek a munkahelyükről. A Nitrogénművekbe egy busz nem érkezett meg 50 munkással, s a Zorka alkalmazottai is tömegesein késtek. A Sever Villanymotorgyárban egy váltásban 4500 munkás dolgozik, 500-an nem értek be idejében a munkahelyükre” – írta a Magyar Szó.

A rendkívüli időjárás miatt a vonatok késtek a legtöbbet. Erről napilapunkban a következőket olvashatjuk:

„Késnek a nemzetközi járatok, hallottuk a szabadkai vasútállomáson. A Varsó felől jövő nemzetközi vonatnak például reggel 9 óra 05 perckor kellett volna megérkeznie menetrend szerint, de délután 1 óra tájban még arról sem tudtak információt adni, hogy mikor várható. A Puskin expressz Moszkvából 8,5 óra hosszat késett. Reggel 4 óra 20 perc helyett délután 1 órakor futott be. A hazai járatokon mintegy félórásak a késések, a célvonat pontosan közlekedik.”

A helyzet az utakon néhány nap után tovább romlott, ugyanis Vajdaság-szerte a havazást ónos eső váltotta fel és sűrű köd ereszkedett vidékünkre. Így a látótávolság 5–10 méterre csökkent, az utakat jégpáncél borította. Ennek következtében egy súlyos közúti baleset is történt Szabadka környékén.

Január 15-én az E5-ös úton, Nagyfény közelében egy török rendszámú tehergépkocsi Szabadkáról Újvidék irányába haladva áttért az úttest bal oldalára és frontálisan összeütközött a topolyai utasszállító vállalat utasokkal telt autóbuszával. A balesetben a teherautó török állampolgárságú vezetője, az autóbusz sofőrje és egy szabadkai lakos súlyos sérüléseket szenvedtek. Mindhármukat a szabadkai kórházba szállították és megműtötték őket.

A téli időjárásnak talán csak az iskolás diákok örültek, ugyanis a helyi pionírtanács számukra ingyenes kirándulást szervezett, amelyről a Magyar Szó január 19-ei száma is beszámolt:

„Ma 200 diák utazik Palicsra díjtalanul. Ezért külön sínbuszjáratot indítanak, amely Szabadkáról 9 órakor, Palicsról pedig 14.45-kor indul. A behavazott fürdőhelyen a gyerekek szánkóznak, hóembert építenek, korcsolyáznak és ellátogatnak az állatkertbe, valamint az Amfora lemezklubba. Ott díjtalanul teát szolgálnak fel nekik és olcsó harapni valót is lehet kapni.”