2024. április 20., szombat

Előtérben a gyermekek és a szabadidősport

Nataša Aleksić: A járványhelyzet a sport fejlődésére is hatással lesz

Az új összetételű szabadkai Városi Tanács munkájában Nataša Aleksić sport- és ifjúsági ügyekkel megbízott tagként vesz részt. A tanácstagot a szabadkai sport jelenlegi helyzetéről, valamint a céljairól és az előtte álló feladatokról kérdeztük.

Korábban Ön a városi tanács oktatással megbízott tagja volt. Az elkövetkező időszakban a sport és ifjúság területéért felel. Milyen kihívást jelent Ön számára ez az új megbízás?

– Attól a naptól kezdve, ahogy átvettem az új feladatkört, úgy álltam hozzá, mint ahogy a sportolók a maratoni távhoz. Tudjuk, hogy a maraton alapos felkészülést igényel, mind fizikai, mind pszichikai téren. Én is így kezdtem felkészülni az új feladatra. Első lépésben megismerkedem a város sportegyesületeivel és legfőbb gondjaival. A következő lépés pedig az lenne, hogy mindannyiuk problémáira megoldást találjunk. Ez nem egyszerű feladat, főleg, ha tudjuk, hogy Szabadka Város területén közel 150 sportegyesület működik. Remélem, hogy négy év múlva büszkén mondhatom, hogy teljesítettem a kitűzött célt, és munkatársaimmal együtt eredményeket tudunk felmutatni. Ezen a ponton külön köszönetet kell mondanom Szabadka Város Sportszövetségének, és a szervezet főtitkárának, Dejan Vukovićnak, aki nagyban segíti munkánkat. Együtt egy jó csapatot alkotunk a városi sportegyesületek érdekében.

Hogyan értékelné a szabadkai sport jelenlegi helyzetét, és mik a legfőbb céljai?

Nataša Aleksić: Úgy álltam hozzá az új feladathoz, mint a sportolók a maratoni távhoz (Fotó: Gergely Árpád)

Nataša Aleksić: Úgy álltam hozzá az új feladathoz, mint a sportolók a maratoni távhoz (Fotó: Gergely Árpád)

– Szabadkán a sport jó helyzetben van. Jó az együttműködés az egyesületekkel és a sportszövetséggel is. A szabadkai önkormányzat az elmúlt években igyekezett segíteni a sport fejlődését. Tisztában vagyunk vele, hogy ehhez beruházásokra van szükség. Korábban sor került a Sportcsarnok szellőző- és hűtőberendezésének kiépítésére, amely nagyban megkönnyítette, hogy a létesítményben edzéseket és versenyeket is tartsanak, különösen a nyári hónapokban. A városi stadiont többek között reflektorokkal látták el, a stadion atlétikai pályája pedig új burkolatot kapott. Előttünk áll még a városi stadion teljes felújítása, amelynek költségeit a köztársasági kormány fedezné. A felújítás után a stadion megfelelne az Euro 4-es szabványnak, ami azt jelentené, hogy hivatalos nemzetközi mérkőzéseket is tarthatnának benne. Emellett átadtuk a városi műjégpálya lefedésére a projektumot. Reméljük, hogy az új évben lesznek források ennek a projektumnak a befejezésére. Ennek köszönhetően városunkban a korcsolyaszezon több hónappal is tovább tarthatna, mind a gyermekek, mind a sportolók legnagyobb örömére. Továbbá az elmúlt időszakban számos sportpálya került felújításra az általános és középiskolákban, annak érdekében, hogy a polgárok zavartalanul foglalkozhassanak szabadidős sporttevékenységgel. Több iskola sportpályáját azonban még nem sikerült felújítanunk. Az elkövetkező időszakban szeretnénk, hogy erre is sor kerüljön. A polgárok közül sokan jelezték felénk, hogy szeretnék, ha a Palics felé vezető kerékpárút, amelyet sokan futásra használnak, felújításra kerülne. Erre mi nyitottak vagyunk, és igyekszünk forrásokat találni erre a beruházásra. Ami az ifjúság területét illeti, a hatáskörünk alá tartozik Szabadka Város Ifjúsági Irodája, amely számos ifjúsággal kapcsolatos tevékenységgel foglalkozik. Ezzel kapcsolatban az a tervünk, hogy az iroda aktivitása 2021-ben láthatóbb legyen, többet szerepeljen a médiában, és minél több szabadkai fiatalt bekapcsoljunk a munkájába.

A sport mely területeinek fejlesztése élvez prioritást az elkövetkező években?

– Az elkövetkező négy évben a gyermekeken, valamint a szabadidős sport feltételeinek javításán lesz a hangsúly. Azt szeretnénk elérni, hogy minden gyermek előtt ott álljon a lehetőség, hogy sporttal foglalkozhasson. Ezt az iskolasport fejlesztésével szeretnénk elérni, természetesen úgy, hogy a profi sportot nem szorítjuk háttérbe, ugyanis ez a város sportéletének egyik fontos szegmense.

Az Ön által ismertetett tervekre és célokra milyen hatással lehetnek a járvány következtében fellépő gazdasági nehézségek?

– Mindaz, amit fentebb elmondtam, természetesen függ a költségvetéstől és a rendelkezésünkre álló forrásoktól is, ugyanis pénzügyi szempontból egy nehéz év előtt állunk. A járvány és a járványt kísérő gazdasági nehézségek kétségtelenül a sport fejlődésére is hatással lesznek. Örömteli hír azonban, hogy a köztársasági kormány pénzeszközöket különített el azon sportegyesületek megsegítésére, amelyek a csapatsportok területén tevékenykednek, és a nemzeti bajnokság első két ligájában versenyeznek. A város területéről tíz egyesület már megkapta vagy hamarosan megkapja ezt a pénzügyi segítséget. Ezzel könnyebben átvészelhetik mindazt, ami a 2021-es évben vár rájuk. A gazdasági válság és a szűkösebbre szabott költségvetés néhány tervezett beruházásunkat és akciónkat is ellehetetleníti, de arra törekszünk, hogy lehetőségeinkhez mérten segítsünk azokon az egyesületeken, amelyeknek nehézségei vannak, például a versenyek megszervezésével. A Stadion Kommunális Közvállalattal együttműködve a járványügyi előírások betartása mellett azon úszók rendelkezésére bocsátottuk a városi medencéket, akik az országos versenyekre készülnek. Ennek is köszönhető, hogy szemtanúi lehetünk úszóink kimagasló eredményinek az országos versenyeken.