2024. április 18., csütörtök

Magyarkanizsai fénykép a legszebbek között

Magyarországi fotópályázaton ért el sikert Medgyesi Hajbel Anikó

A nemzeti összetartozás éve apropóján hirdettek pályázatot az Agrárminisztérium Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságában, a határon túlról várták a legszebb fotókat. Olyan képekkel lehetett benevezni, amelyek az agrárium, a mezőgazdaság és a vidéki élet szépségeit mutatják be. A sok-sok beküldött kép úgy érkezhetett, hogy a felvidéki, muravidéki, kárpátaljai, partiumi, drávaszögi, erdélyi és a vajdasági civil agrárszervezetek voltak azok a külhoni szervezetek, amelyek felhívták a külhoniak figyelmét erre a versenyre, amelyre a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége is nagy hangsúlyt fektetett.

Összesen száz képet választottak ki, amelyeket érdemesnek találtak a közlésre, és amelyek között három magyarkanizsai is található. Medgyesi Hajbel Anikó neve a Tisza mentiek körében ismerősen cseng több okból is. Amellett, hogy a magyarkanizsai Biospajzban látja el a vevőket jó tanácsokkal, a Vegán főzőkör és egyéb, az egészségesebb élettel való megmozdulások oszlopos tagja. De ott van ő minden, a Természetjáró Egyesület által szervezett túrán is, némelyik képe épp ezeken a sétákon vagy épp bicajtúrákon készült. Három képét választották a legszebbek közé, egyiken az ilonafalvi levendulamezőn sétál, a másik a Járáson készült, míg a harmadikon a kamillatengerben pózoló kutyája látható. A 100 év – 100 kép – Életképek a külhoni magyar gazdáktól elnevezésű fotópályázat már lezárult, és meg is tekinthető a száz legszebb kép, amelyek közt Anikó is ott tündököl. Elmondása szerint nagy megtiszteltetés számára, hogy beválogatták a legszebbek közé a képeit.

– A fotópályázatra a falugazdász Skutera Éva hívta fel a figyelmemet, aki tudta, hogy nagy természetjáró és -imádó vagyok, emellett a fotózás sem áll tőlem távol. A mottóm, hogy a fotó a fotós tükörképe. Bár nem vagyok profi, nagyon szeretem megőrizni az emlékeket képek formájában is. Hét képet küldtem be, és ezek közül választottak ki hármat, amelyet érdemesnek tartottak a közzétételre. Ez nagyon nagy öröm és elismerés nekem és talán a környezetemnek is. Kettő a Járáson készült, míg a harmadik a levendulamezőn, Ilonafalvához közel. Ezek a fotók pillanatképek arról a környékről, ahol élünk, és ami megannyi szépséget rejt magában. Külön öröm számomra, hogy Vajdaságot én képviselem ezekkel a szépségekkel, amelyek körülvesznek minket, és talán másoknak is kedvet ad a természetjáráshoz, hisz csak ki kell mozdulnunk, és nyitott szemmel járni ahhoz, hogy észrevegyük, milyen jó és szép helyen élünk. Szeretném, ha fotóim sok emberhez eljutnának, mert az a célom, hogy aki ránéz a képeimre, észrevegye a természet egyszerű és lenyűgöző csodáit – mondta Anikó, aki kifejtette, hogy számára a természet a lelki békét és a végtelen szabadságot adja minden alkalommal.
A hatartalangazda.kormany.hu weboldalon megtekinthetőek a szebbnél szebb képek, amelyek a vidéki élet gyönyörűségeit tükrözik, köztük a Magyarkanizsa községbelieket is, Anikó jóvoltából.