2024. április 18., csütörtök

Megoldásokat keresve

Nehéz, de sikeres évet zárt a Felsőhegyi Önkéntes Központ

A Felsőhegyi Önkéntes Központ aktivistái a pandémia ellenére sem üldögéltek tétlenül, hanem igyekeztek minél változatosabbá tenni településükön az életet.
Ősz Szabó Norbert, a civil szervezet vezetője elmondta, hogy tavaly négy jótékonysági bált rendeztek, és berkeikben egy kézművescsoport is elkezdte a működését. Leglátványosabbra mégis a negyedik Őszi Táj rajzverseny és a Mikulás-nap sikerült, amely során sok helyre juttatták el ajándékcsomagjaikat. Tavaly először rendezték meg az Adventi készülődés a faluban elnevezésű karácsonyváró rendezvénysorozatukat, valamint közvetlenül karácsony előtt a szervezet aktivistái 180 házat jártak be a faluban, és a kézművescsoportjuk által készített ajándékcsomagokkal és Mikulás-fotókkal kedveskedtek a lakóknak, 150 házba pedig a civil szervezet falinaptárából is jutott.

Elsősorban azokat a falubelieket látogatták meg, akik az elmúlt esztendőkben támogatásban részesítették az önkéntes központ tevékenységét – mesélte Norbert, aki elmondta, hogy az elmúlt két évben a jótékonysági rendezvényekből befolyó pénzből szinte teljesen felújították a falu művelődési házát. Az épület külső és belső falait átfestették, lecserélték a külső és belső világítótesteket, felújították a mellékhelyiségeket, és komplett konyhát alakítottak ki.
– Új függönyüket varrattunk, rendbe hoztuk a nyugdíjasok termeit, pályázatok révén elkezdtük a székek cseréjét, de voltak, akik székeket és asztalokat is adományoztak. Így erre az évre már csak apró simítások maradtak hátra, pályázatok segítségével pedig az elavult berendezéseket is le szeretnénk cserélni – mondta.

Tavaly elkezdték felújítani a művelődési ház pincéjét, s tavaszra folytatják a munkát, ha lehetőségük lesz jótékonysági bált szervezni.
Norbert szerint szervezetüket az önkéntesség felvállalása teszi egyedivé.
– Sokoldalúak vagyunk, így egyre több embert vagyunk képesek megmozgatni a faluban. Össze tudunk fogni egy ügy érdekében, így be tudjuk bizonyítani, hogy Felsőhegy egy élhető falu, ahol az emberek szeretik a szépet és a jót. Az is egyedivé tesz minket, hogy mindenre megoldást találunk – hangsúlyozta, s elmondta, hogy nyitottak a falubeliek ötleteire is, és hozzáfűzte, hogy így került például pad az egészségház elé az ősszel.
Az idei terveik kapcsán hangsúlyozta a jótékonysági bálok szervezését a falu szépítésének érdekében, ugyanakkor folytatni szeretnék a pince felújítását, és a gyermekrendezvényeiket is meg szeretnék tartani. @sz = Hhzs