2024. április 20., szombat
SZÓFIGYELŐ

Szedál

A mai bizalmas köznyelvi szóhasználatban előfordul a szedál (illetve leszedál) ige, ’gyógyszerrel lenyugtat, elkábít’ jelentésben élnek vele a beszélők: Akaratuk ellenére vitték be, és szedálták le az embereket a győri pszichiátrián. – A visszaszállítása után szedálták, majd amikor újra eltávozott, akarata ellenére a mentők és a rendőrök ismét beszállították a pszichiátriára. – Ellátás helyett szedálták az idős nénit egy gondozóotthonban. – Gyógyítás helyett szedálták a beteget. – Biztos csak le akarják szedálni, hogy fogja már be végre a száját. – Így, hogy már nem szedálja magát, lassan megismerkedik az érzésekkel, ebben persze a lány is nagy szerepet játszik. – Most akkor ez a gyógyszer szedál vagy stimulál? – Ez a magas premedikációs adag enyhén szedálja a kutyát.

Egyébként a szedál ige az orvosi nyelv szava, ’nyugtat’, ’(idegességet, fájdalmat) csillapít’ a jelentése. A latin sedare eredetileg ‘ülepít’ értelmű, és a sedere (’ül’) ige származéka. A szedál összefüggésben van a szedatívum (’idegcsillapító gyógyszer’) főnévvel.

A szedálás nem mindig szedatívummal történik, más eszköze is lehet: De azt akarják, hogy aludjon még, szóval a gép szedálja. – Hogy fordul meg az a gondolatmenet, hogy ha hétfőn az ember a sózással szedálja magát, mert nem kap szeretetet, akkor pénteken édességgel dédelgeti…   – Az óramutató járásával ellenkezőleg körkörösen masszírozva szedálunk, …

Olykor a szer, illetve az eszköz nem is szedál: A Rivotril engem abszolút nem szedál, sőt feldob. – A védőügyvédek szerint ez jól bizonyítja, hogy a pentobarbiturát nem szedálja le az elítéltet, mielőtt a következő adagtól lebénulna. – Ennek ellenére az olaj egyáltalán nem pszichoaktív, így nem álmosítja el, és nem szedálja le a cicát. – Az ánizsmag fokozza a tejelválasztást és nyugtatja, de nem szedálja a csecsemőt.

Átvitt értelemben (’tönkretesz, letaglóz, elámít’ stb.) is előfordul a szedál (leszedál): A dohányzás lassan és biztosan szedálja le a szervezetet, és csak akkor jön helyre a belsőd, ha fogod magad és leszoksz, azaz leteszed végleg. – Minden tisztelet azoknak, akik tesznek, cselekednek, példát mutatnak ott, ahol a kilátástalanság szedálja az embereket. – Toby még azon töri a fejét, hogy milyen válasszal szedálja le Crispint, amikor Miss Maisie a segítségére siet. – „Amíg a fanyar füst nem szedálja le az öreg DOS szövegszerkesztőmet, én elleszek” – fogadkozott rajongóknak Martin saját honlapján. – Politikai altatódalokkal szedálja őket. – A bor főbb szerkezeti elemeit, a savakat és a tannint pedig szedálja.