2024. március 29., péntek

Játszótárs Lego-kockából

A topolyai Nikola Tesla Általános Iskola diákjai kreatív ötletekkel szerepeltek a robotprogramozási versenyen

A topolyai Nikola Tesla Általános Iskola két csapattal nevezett be a magyarországi Edu Robotics Cup informatikai versenyre. Az alsós diákok szépen szerepeltek a megmérettetésen, hiszen a Rookie kategóriában a Tesla Manók csapata hatodik, a Manók pedig nyolcadik helyezést értek el. A tanulókat Cirok Csilla tanítónő készítette fel, aki lapunknak nyilatkozva elmondta, a járványhelyzet miatt attól tartottak, hogy az idén elmarad a verseny. Novemberben, a Lego-szettek átvétele után kezdődött a közös munka. Két hét állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék a videofelvételeket és az ehhez kapcsolódó szöveget is.

– Annyi változás volt, hogy a versenykiírásban nem volt egy meghatározott kerettörténet, téma, hanem a szervezők teret adtak a mi fantáziánknak, kreativitásunknak. Így az Edu Robotics Cup online bajnokság Project Challenge tematikája a #maradjotthon címet kapta. Ezen belül öt témát jelöltek ki, amelyekből az egyiket kellett kiválasztani a projekthez. Ezek a #család, a #környezet, a #fitt, a #közösség és a #hobbi voltak. Legnagyobb örömünkre mindkét csapat, a Manók és a Tesla Manók is sikeresen szerepeltek. A Manók, Lackó Máté, Kisimre Aina és Zsiga Dániel már tavaly is versenyeztek a WRO szerbiai döntőjén, ahol a kategóriájukban első helyezést értek el, az idén pedig harmadikak lettek a vajdasági döntőn. A gyerekek aktív sportolók, így a Mozogni jó! címet adtuk a munkánknak – tudtuk meg Cirok Csillától. A diákok is nagyon várták az idei közös munkát. Mivel korábban is egy csapatot alkottak, nem volt kérdés, hogy ezúttal is együtt fognak dolgozni.

– Számunkra mindez játék, tanulás, fejtörés, ötletelés és kemény munka volt. Az Edu Robotics Cup témái alapján elgondolkodtunk, hogy mi fontos mindhármuknak, és rájöttünk, hogy a mozgás. A témával kapcsolatban néhány szakemberhez fordultunk. Először Kisimre Kingát, a topolyai egészségház gyógytornászát, majd Varga Arabellát, iskolánk pszichológusát kerestük fel. Miután megkaptuk tőlük a segítséget a témával kapcsoltban, építettünk egy robotot, amellyel együtt mozoghatunk. Így született meg Bob, a robot, aki karatézik, fut és focizik. A gyerekekkel megrajzoltuk a karate-, az atléta- és a futballmezünket, majd kifestettük és kivágtuk őket. Focipályát készítettünk, amelyhez labdát és kapukat is kerestünk.  A felvételeket bent és a szabadban készítettük el. Még az eső sem szeghette kedvünket. Nagyon élveztük a közös munkát, és azt is, hogy a robot is velünk együtt tornázik – mondta a tanítónő.

A másik csapat, a Tesla Manók, vagyis Firic Dániel, Sisák Nóra és Orčić Léna az Edu Robotics Cupon elért sikerülnek köszönhetően második helyen végeztek a vajdasági eredményhirdetésen. A diákok sokat gondolkodtak azon, hogy miként tudnának segíteni a szüleiknek. A koronavírus-járvány idején sok helyen együtt volt a család. A diákok otthonról tanultak, a kisebb testvéreik pedig nem mehettek óvodába. A Tesla Manók úgy gondolták, hogy azzal is sokat segíthetnek szüleiknek, ha többet foglalkoznak a kisebb testvéreikkel. Egy olyan robotot építettek, amely segít a kistestvérekkel való játékban és a meseolvasásban.

– Kitaláltunk közösen egy mesét, amelyet menet közben kedvünk szerint folytattunk. Ezúttal is Varga Arabella, iskolánk pszichológusa segített nekünk, hiszen megosztotta velünk, hogy miért fontos a mese és a történetmesélés. Miután ,,megszületett” Lili, a robot, Dani elkezdte a programozást. A lányok, Nóri és Léna elhozták a plüssállataikat. Megépítették a pályát, és elkezdődhetett a mese. Nagyon élvezték a közös munkát és a játékot – emelte ki Cirok Csilla.