2024. március 29., péntek

Nem hatnak a védőoltások a koronavírus dél-afrikai variánsára?

A legfrissebb kutatások szerint a koronavírus 501Y.V2 típusú variánsa ellenáll a koronavírus-antitesteknek, ezáltal a már forgalomba kerülő védőoltások sem nyújtanak biztos védelmet ellene.

A Reuters írásában rámutatnak arra, hogy a Nagy-Britanniában megjelenő, gyors terjedésű variáns ellen ugyan védenek a vakcinák, a dél-afrikai változattal szemben egyelőre hatástalannak bizonyulnak. A kutatók aggodalmukat fejezték ki az 501Y.V2 típusú koronavírus kapcsán, mert a vírus jellegzetes tüskefehérjéi egészen másként épülnek fel a most ismert koronavírus-változatáéhoz képest. 

Az EU-ban is forgalomba kerülő védőoltások arra tanítják az immunrendszert, hogy ezeket a tüskefehérjéket semlegesítsék, de az 501Y.V2 variáns ellen csak tizedannyira hatásosak. A kutatók ennek ellenére pozitív mondandóval zárták nyilatkozatukat, mert szerintük a védőanyagok nem csak egy-egy tüskefehérjét támadnak, hanem az összeset, így a vírus dél-afrikai variánsa ha nem is az eddig ismert hatásfokkal, de működhet az 501Y.V2 ellen.