2024. április 24., szerda

Elbocsátási hullám várható?

„Bizonytalan időszak elé nézünk”

A szerbiai munkavállalók bizonytalansággal kezdték az új évet, ugyanis a járvány mellett úgy tűnik, hogy egy elbocsátási hullám is veszélyeztet az országban – fogalmazott a Biznis.rs portálnak Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

„A kérdés, hogy az európai és a világgazdaság hogyan fog megbirkózni a járvány okozta válsággal, és hogy a multinacionális nagyvállalatok miként fogják megvalósítani politikájukat, mert ez tulajdonképpen hazánkra is kihat. Bizonytalan időszak elé nézünk” – mondta.

Orbović szerint, az utóbbi időben több szakszervezet is próbálta megbecsülni, hogy Szerbiában hány munkavállaló veszítheti el az állását.

„Egyesek szerint 250 ezren maradhatnak munka nélkül, mások 500 ezerre teszik ezt a számot, ami helytelen. Az adatok azt mutatják, hogy a világjárvány kezdete óta kevesebb mint 50 ezer embernek mondtak föl, a szám pedig illeszkedik az úgynevezett fekete munkahelyek számához” – magyarázta.

A világjárvány nem egyformán veszélyeztette a gazdaság minden ágazatát, az idegenforgalom és a vendéglátás áll az első helyen – tette hozzá Orbović.

Az otthoni munkavégzésről szólva Orbović rámutatott, hogy a dolgozók egészségének egyfajta védelmeként jelenleg teljesen normális jelenség. „Fennáll annak a lehetősége, hogy a munkaadók a helyzet normalizálódása után igyekeznek ilyen módon csökkenteni a költségeket” – nyilatkozta.