2024. március 29., péntek

Szorosabb együttműködés a szlovéniai szerbekkel

Aleksandar Sofić tartományi regionális, fejlesztési, régióközi és helyi önkormányzati titkár, valamint Duško Ćutilo, a menekült, elüldözött és kitelepített személyeknek segélyt nyújtó alap igazgatója tegnap megbeszélést tartott Vladimir Kokanovićtyal a Szlovéniai Szerbek Szövetségének megbízott elnökével.

Az ülésén bemutatták a szövetség eddigi tevékenységét, valamint olyan projektumokról és programokról ejtettek szót, melyeket a tartományi kormánnyal közösen szeretnének megvalósítani az együttműködés javítása érdekében.

Aleksandar Sofić kiemelte, hogy országunk egyre nagyobb összegeket szán a régió szerbjeinek megsegítésére. – Szeretnénk szorosabbá tenni az együttműködést a régióban élő szerb polgárokkal. Számos program és projektum révén már konkrét lépéseket tettünk ebbe az irányba, valamint számos új tevékenységgel fogunk hozzájárulnak az intenzívebb együttműködéshez – mondta Sofić, és hozzátette, hogy a tartomány továbra is támogatni fogja a szlovéniai szerbek olyan tevékenységeit, amelyek a szerb hagyomány, a kultúra, a történelem népszerűsítéséhez fűződnek, valamint az olyan programokat is, melyek hozzájárulnak Szerbia idegenforgalmának előmozdításához Szlovéniában, összekapcsolják a fiatalokat az egyetemeken keresztül, illetve megerősítik a szerb–szlovén gazdasági kapcsolatokat.

A találkozón Vladimir Kokanović ismertette a szövetség céljait, programját és munkatervét, javaslatokat nyújtott be a szlovéniai szerbek státuszkérdésének megoldásával, valamint a szerb hagyomány és kultúra ápolásával, megőrzésével és népszerűsítésével kapcsolatos projektumok végrehajtására.

Duško Ćutilo elmondta, az alap nyilvános felhívások és projektek révén támogatja a régió szerbjeivel való együttműködést a kultúra, a hagyományok, az oktatás, a sport, a tudomány és a gazdaság terén.

A Szlovéniai Szerbek Szövetsége 2019-ben alapult meg, azzal a céllal, hogy egyesítse az ország szerb polgárait, 15 kulturális és művészeti társaságot tömörít, amelyek közül néhány évtizedek óta létezik.

Eddig a szövetségnek a szerb kormány támogatásával több projektumot valósított meg, többek között a szerb nyelv bevezetését kiegészítő tantárgyként a szlovén iskolákban. Emellett többnapos szerbiai kirándulást szerveztek a szlovéniai szerb gyermekeknek. A tervezett projektumok között szerepel még egy monográfia elkészítése a szlovéniai szerbekről, és egy olyan portálnak a beindítása, amely Szerbia és Vajdaság szerb–szlovén barátságát és idegenforgalmi potenciálját kívánja népszerűsíteni Szlovénia polgárai számára.