2024. március 29., péntek

FRISSÍTETT– Trump-párti tüntetők ostromolták a Capitoliumot

A kogresszus arra készül, hogy a következő órákban befejezi a választási eredményt kihirdető ülést

Minden tüntetőt kiszorítottak a Capitoliumból Washingtonban, helyi idő szerint este 6 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor. Az USA fővárosában életbe lépett a kijárási tilalom.

Szerdán a délutáni órákban ostromállapot alakult ki a washingtoni Capitoliumnál, miután Donald Trump leköszönő amerikai elnök hívei benyomultak az épületbe, miközben a képviselőház és a szenátus ülést tartott, amelyen hivatalosan bejegyezték volna az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatait. Az ülést felfüggesztették, a képviselőket evakuálták az épületből. Néhányan közülük irodáikba szorultak a híradások szerint. A tüntetők elárasztották az épületet, és azt kiabálják: „Trumpot akarjuk!"

A helyzet a sajtó szerint teljesen kaotikussá vált a Capitoliumban. A helyzet miatt a nemzeti gárda minden washingtoni egységét mozgósították.

A washingtoni rendőrfönök szerint eddig 13 embert tartóztattak le az épületnél. Közben az is kiderült, hogy az elektori szavazatokat sikerült biztonságos helyre szállítani, mielőtt a tüntetők betörtek a Szenátus üléstermébe.

Meglőttek egy nőt a tüntetők behatolása közben, egyelőre nem világos, hogy milyen körülmények között érte lövés, és hogy milyen állapotban van, a CNN hírtelevízió azt jelentette, hogy a nőt mellbe lőtték.

Kritikus állapotban van egy 24 éves férfi is, aki több mint kilenc métert zuhant, miután felmászott a Capitoliumnál épített állványzatra, kórházba szállították.

A beszámoló szerint a parlamenti épület ostroma közben több rendőr is megsebesült, s közülük legalább egyet kórházba kellett szállítani.

A tüntetők behatolását követően megszólalt Joe Biden megválasztott amerikai elnök, aki Trumpot szólította fel arra, hogy határozottan utasítsa híveit a rendbontás megszakítására. „Egy elnök szavai számítanak"(...) „Felszólítom Donald Trump elnököt, hogy azonnal mondjon tévébeszédet, teljesítse esküjét, és tartsa be az alkotmányt!"(...) „El vagyok keseredve, hogy az amerikai demokrácia ilyen sötét pillanatához érkezett."

Korábban az amerikai kongresszus két házának demokrata párti vezetői közös nyilatkozatban követelték Donald Trump leköszönő elnöktől, hogy utasítsa az általa felbujtott tüntetőket a Capitolium épületének azonnali elhagyására.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke azt követően adott ki nyilatkozatot, hogy az épületbe erőszakkal behatoló Trump-párti tüntetők miatt megszakadt a két háznak a november 3-i elnökválasztás eredményét jóváhagyó együttes ülése.
„Felszólítjuk Donald Trump elnököt, utasítsa az összes tüntetőt a Capitolium épületének és területének azonnali elhagyására" - követelte Schumer és Pelosi.

Az eseményekkel kapcsolatosan elítélően nyilatkoztak a republikánus párti politikusok is.

Az amerikai Capitoliumnál zajló tüntetés „Amerikától idegen", „azonnal véget kell neki vetni" – jelentette ki a Fox News konzervatív hírtelevíziónak adott interjújában Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője helyi idő szerint szerda délután.

McCarthy hozzátette a Fox News nyilvánossága előtt, hogy beszélt Trumppal, és sürgette őt, adjon ki nyilatkozatot a tüntetők lecsillapítása érdekében. Trump ezt követően adott ki egy Twitter-üzenetet, amelyben békés tüntetésre szólította őket. Trump akkor arra kérte az amerikai törvényhozás épületét megszálló híveit, hogy „maradjanak békések", de nem szólította őket fel arra, hogy távozzanak onnan.

A leköszönő amerikai elnök később újabb videoüzenetében arra kérte a washingtoni Capitoliumot megostromló támogatóit, hogy hagyják el a területet, és menjenek haza békében.

„Tudom, hogy fáj, tudom, hogy bánt, a választást ellopták tőlünk, földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk, ezt mindenki tudja, különösen a másik oldal. De most haza kell mennetek, békére van szükségünk, törvényre és rendre van szükségünk" – hangsúlyozta Trump a Twitteren közzétett felvételen.

„Csalás történt, de nem játszhatunk ezen emberek kezére (...) tudom, hogyan éreztek, de menjetek haza békében" – mondta.

Trump előzőleg a nap folyamán nagygyűlést tartott Washingtonban, amelyen elismételte azokat a vádjait, melyek szerint Joe Biden megválasztott elnök választási csalással nyerte meg a november 3-i elnökválasztást. Ugyanott felszólította híveit, hogy vonuljanak a Capitoliumhoz, és „szabaduljanak meg a gyenge kongresszusi emberektől". „Rakjátok ki a gyengéket, eljött az erő ideje" – hangoztatta.