2024. március 28., csütörtök

Gyorsvonatok beszerzéséről írt alá szándéknyilatkozatot Szerbia és Kína

Nagysebességű elektromos vonatok beszerzéséről írt alá szerdán szándéknyilatkozatot Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter és Chen Bo, Kína belgrádi nagykövete – adja hírül a szerbiai média.

Az óránként 200 kilométer megtételére képes vonatok a készülő Belgrád-Újvidék-Szabadka vasútvonalon közlekednek majd.

A tárcavezető rámutatott, hogy a memorandum a 2009-ben megkötött, az infrastruktúra és gazdasági együttműködésről szóló megállapodás folytatása.

– A két ország, és vezetőik közti szoros barátságot erősítjük meg. Ez a memorandum a Kínával folytatott intenzív együttműködés folyamatosságát jelenti – mondta Momirović. Köszönetet mondott kínának a Szerbiában jelenleg folyó infrastrukturális projektumok megbízható és hatékony megvalósításáért.

Chen Bo kiemelte, a sok nehézséget okozó járványhelyzet ellenére mind Szerbia, mind Kína nagy erőfeszítéseket tett, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal mielőbb elkészüljön.

Mint ismeretes, a Belgrád-Budapest vasútvonal az első határon átnyúló projekt, amely Kína, valamint 16 kelet-közép-európai ország együttműködésének keretében jön létre. A kétvágányú, villamosított vasútvonal kiépítéséhez 350 kilométernyi vasúti szakaszt kell felújítani, 166 kilométert Magyarországon, 184 kilométert Szerbiában. A szerbiai szakasz a várakozások szerint 2021 végére készül el Újvidékig, és 2024 végére Budapestig.