2024. április 20., szombat

Megtisztítják a Drinát a szemétszigettől?

Kedden megkezdődött a Višegrad vízerőmű közelében felhalmozódott szemét eltakarítása

Valóságos szemétszigetek úsznak a Balkán-félsziget néhány folyóján, veszélyeztetik a környezetet, és mind inkább a Višegrad vízerőművet is a Drina folyón – jelenti az Associated Press (AP), az Egyesült Államok legrégebbi és legnagyobb hírügynöksége. Pillepalackok, műanyag zacskók, rozsdás hordók, és sok egyéb szemét látható a Drinán, Bosznia-Hercegovina keleti részén, Višegradnál.

A hírügynökség szerint kedden megkezdődött annak a hatalmas mennyiségű szigetnek az eltisztítása a Višegrad vízerőmű közelében, mely nagy anyagi károkat is okozhat a létesítményen.

A Drina montenegrói, szerbiai és boszniai mellékfolyóin újabb szeméthegyek érkezhetnek a kérdéses pontig, ugyanis a megáradt folyók elöntötték a szeméttelepeket a térségben, és visznek magukkal mindent.

Az AP emlékeztet, hogy a balkáni államok általában rosszul kezelik a hulladékot, ami aztán rendszeresen és tonnaszámra kerül a folyókba. A közelmúltbeli incidens nyomán – amikor elszakadt a „szemétszigetet” körbefogó láncolat –, tovább nőtt a szemét mennyisége , ami veszélyezteti a višegradi erőművet. A hírügynökség értesülése szerint a Drina višegradi szakaszánál évente 6000-8000 köbméter hulladékot szednek ki a vízből. A gond nem újkeletű, noha Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró is az EU-ba igyekszik, mégis alig tettek valamit a helyzet orvoslására. Az AP idézi Dejan Furtula környezetvédő aktivistát, aki szerint a vízből kihalászott szemét rendre a helybeli szeméttelepeken köt ki, ahol gyakran egyszerűen elégetik. A mérgező lé visszaszivárog a folyóba, így az egész ökorendszer veszélybe kerül.

A hírügynökség emlékeztet, hogy a Drina és a Lim folyó smaragd színükről, és lélegzetelállító tájakról ismert. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a térségben nem csak a folyók vannak veszélyben, hanem a városok többsége is, ahol gyakran riasztóan szennyezett a levegő.