2024. április 25., csütörtök

Urbánus zseb Kabolon

Miloš Vučević polgármester és Anđelka Atanasković gazdasági miniszter tegnap ellátogattak Kabolba, ahol elkészült egy újabb városi köztér az Európa Kulturális Fővárosa, 46 Urbánus zseb projektum keretében.

Kabolban az új urbánus zsebet a Szabadság téren alakították ki, a projektet az újvidéki önkormányzat és a Gazdasági Minisztérium közösen finanszírozta.
– A Gazdasági Minisztérium segített Kabol központjának a rendezésében, és ezért hálásak vagyunk. Az újvidéki önkormányzat és a Gazdasági Minisztérium fele-fele arányban 56 millió dinárt irányozott elő erre a fontos befektetésre. A városi urbánus zsebek kialakítása az Európa Kulturális Fővárosa projekt része, az új közterek kialakításával teljesen megváltoznak ezek a területek a polgárok javára. Régebben ezen a helyen egy rosszul megszervezett ideiglenes piac működött, most a kaboliak egy szép kis parkot, mobil piaci pultokat, parkolót és új közmegvilágítást kaptak. Ezenkívül az új köztéren helyet kaptak Kabol szimbólumai, pl. a közismert gólyafészek, a híres szláv vendéglátást hirdető asztal stb. A projekt kidolgozásában nagyon sok helyi lakos is részt vett, az ő terveik, kívánságaik alapján alakították ki az új urbánus zsebet – mondta Újvidék polgármestere.

Anđelka Atanasković kiemelte, a minisztériumnak az a célja, hogy az ország minden településén támogassa az újításokat, mert déltől északig mindenhol hasonlóak a gondok.

– A kaboli projekt kidolgozására és kivitelezésére összesen 56.289.420 dinárt különítettünk el, ezt a minisztérium és az önkormányzat 50-50 százalékban finanszírozta. Nagyon tetszik a kaboli urbánus zseb, először láttam ilyen megoldást, jó ötlet a mobil piaci pultok elhelyezése. Nagyon színvonalas a projekt megvalósítása, és példaként szolgálhat hasonlók kidolgozására. A Gazdasági Minisztérium gazdasági támogatásokra szánt költségvetése összesen 17,6 milliárd dinárt tesz ki, ebből 1,6 milliárd dinárt szánunk az infrastrukturális projektekre. Felhívást intézek a projektek kidolgozóihoz, hogy minél színvonalasabb terveket készítsenek, mert csak így nyerhetik el a minisztérium támogatását – magyarázta Atanasković.
Kabolban a szeptemberben megkezdett munkálatokat a Put-invest vállalat kivitelezte, eddig befejezték a Szabadság tér rendezését, valamint a Drive-Thru elképzelés alapján elkészült piacot, új parkolókat, járdákat alakítottak ki, kiszélesítették a tér körüli úttestet, és facsemetéket, bokrokat ültettek.