2024. március 28., csütörtök

Egységesen egy bonyolult rendszer működéséért

Elbeszélgettünk azokkal, akik kézzelfoghatóvá teszik lapunkat

December végén, napilapunk fennállásának 76. évfordulója alkalmából székházunkban szerény díjkiosztó eseményt szerveztünk, amelyen kitüntettük azokat a kollégákat, akik a lapkészítési folyamathoz kimagasló szinten járultak hozzá a mögöttünk lévő év folyamán. Egy napilapnak, az újságunknak a létrehozása azonban nem csak újságírásból és szerkesztésből áll, ahhoz, hogy az Olvasó a kezébe vehesse a lapot, elengedhetetlen a nyomdaipari tevékenység. Cégünk ebben a szegmentumban is kitüntetett négy dolgozót, ők azok, akik az elmúlt, különösen nehéz évben mindenkinél jobban helyt álltak a munkafolyamatban. Elbeszélgettünk a díjazott nyomdászokkal, pályafutásukról, arról, hogy miből is áll feladatkörük.

Aleksandar Kavraja

Aleksandar Kavraja

Aleksandar Kavraja gyártásvezető a Jovan Vukanović Grafikai Szakközépiskolában szerzett képesítést, nyomdatechnikusként végzett 1988-ban. Már a Forumban dolgozott, amikor elvégezte a Grafikai Főiskolát Újvidéken, 2000 óta gyártásvezető a nyomdarészlegben. Munkaköre összetett és kihívásokkal teli, de sikeresen szembenéz ezekkel. 2020-ban a Forum nyomda helytállt a járványhelyzetben is, a kijárási tilalom ideje alatt számos nyomdásznak be kellett járnia munkahelyére ahhoz, hogy a kiadványok megjelenhessenek. A munkaszervezés mindennél fontosabbá vált, tévedésre nem volt lehetőség. Aleksandar számára világos, hogy egy annyira összetett és szerteágazó rendszerben, mint amilyen egy nyomda, a tényállás teljesen reális ábrázolása, azaz a minden körülmények közötti igazmondás különösen fontos! Soha nem hallgat vagy titkol el semmit munkatársai előtt, ha gond van, nem igyekszik azt a valósnál kisebbként feltüntetni. Soha nem ígérget alaptalanul, a komplex, számtalan berendezésből, gépből és felszerelésből álló, megannyi dolgozó által működtetett nyomda számtalan gondot generál, olyan problémákat, amelyek megoldhatók – gyártásvezetőként ezekkel küzd meg nap mint nap. Aleksandar Kavraja iskolapélda a türelemre, arra, hogy a kitartás hogyan eredményezhet sikeres pályafutást.

Saša Petrović

Saša Petrović

Saša Petrović a könyvkötészeti részleg főnöke, elmondása szerint 35 éve végzi ugyanazt a munkát. – Nem mozdultam semerre – mondta. 1986 óta van munkaviszonyban a nyomdában, 1989-ben fejezte be az ötéves szakközépiskolát, már abban az évben vezető szerepet kapott a részlegben. Kitüntetéséhez nagymértékben hozzájárult azoknak az ötkötetes könyvcsomagoknak a megvalósítása, amelyeket a Magyar Nemzeti Tanács részére készítenek a Forum nyomdában. Petrović közbenjárásának, a túlórázás hatékony megszervezésének köszönhetően valósulhatott meg ez az elképzelés. – Az előkészületek késtek, mégis még újév előtt sikerült elkészítenünk azt a példányszámot, amelyet kértek tőlünk, sőt még többet is. Ezer könyvcsomagról van szó – mesélte.

Vladimir Stajčić úgy véli, hogy a díj azért illette meg, mert a kijárási tilalom idején nagy szerepe volt abban, hogy a nyomdászok, azok, akiknek a jelenléte a nyomdagép mellett nélkülözhetetlen, eljuthassanak munkahelyükre. – Nagy nyomás nehezedett ránk, számos olyan helyzet alakult ki, amelyekben azonnal kellett dönteni, és „beugrani” segítségként. Kollégáink a rendkívüli állapot idején nem utazhattak autóbuszon munkahelyükre, az igazgatónk szerzett egy kombit, amellyel én és Pápista László kollégám hoztuk-vittük az embereket. Mindannyian számos aprósággal hozzájárultunk-hozzájárulunk a rendszer működéséhez, nagyon gyakran a meghatározott munkafeladatainkon túl is – mesélte Stajčić, aki 1996 óta tagja a munkaközösségnek. Ez az első munkahelye, grafikai mechanikusként dolgozik immár 24 éve, végzettsége szerint fémesztergályos. A szervizrészleg munkatársa.

Vladimir Stajčić

Vladimir Stajčić

Resnyák Zoltán pályafutása rendhagyónak mondható. – Bár kitaposott lehetett volna az útja a Forum nyomdában, ott, ahol az édesapja, a nagyra becsült Pista bácsi volt a kemigráphia osztály főnöke, utána pedig a nyomda technikai igazgatója is – Zoli mégis az újvidéki elektrotechnikai szakközépiskolát választotta, és fejezte be 1988-ban. Az orvosi egyetemen kezdett dolgozni technikusként, 8 év után kanyarodott az útja hazafelé – házunk felé. A karbantartó osztályon kezdett, utána 2001-ben átkerült a kemigráphiára és főnöke is lett 2003-ban. Zoli nemcsak szemlélője volt a nyomdászatban történt forradalomnak, azaz az áttérésnek az analóg technológiáról a digitálisra, hanem aktív résztvevőként is hozzájárult a digitális folyamatok alkalmazásához. Kis csapatával az elsők között használták Újvidéken a CTP-technológiát. A kezdet és az átállás nem volt egyszerű, párhuzamosan alkalmaztuk a filmet és a pauszt és az új, digitális technológiát is. 2018-ban már a második CTP-t is csatasorba állítottuk, amelynek kifogástalan működését Zoltán, a CTP-osztály előmunkásaként biztosítja. Minden megpróbáltatást és szakmai kihívást sikeresen megold. Példamutatóan dolgozik, jóindulatú ember, segítőkész kolléga és lelkes munkatárs. Olyan feladatokat is vállal, mint a grafikai dizájn, formatervezés és a webdizájn – méltatta a díjazott munkáját Berta Zoltán nyomdai segédigazgató.

Resnyák Zoltán

Resnyák Zoltán

Resnyák Zoltán a Forum nyomdában 1996-tól 2001-ig a szervizrészlegben dolgozott, elektronikus-technikusként, majd a Prepress osztályon 2001-től szkenneroperatőr volt. Ezt követően a mai napig előmunkásként, CTP-operatőrként tevékenykedik. A CTP-operatőr feladata a gép kezelése, gondozása, továbbá az ügyfelektől kapott anyagok átnézése, javítása, beállítása, formaszerelése, majd az igénytől függően a képmegmunkálás, a tördelés és komplett újságok, napilapok, hetilapok, havi rendszerességgel megjelenő lapok, magazinok, naptárak stb. szerkesztése-előállítása. A munka meglehetősen kompleksz és bonyolult folyamatokból áll össze, több grafikai program ismeretét igényli. Ezért a Forum nyomda az alkalmazottakat időről időre továbbképzési tanfolyamokra küldi.

Mivel Resnyák Zoltán szakmájában különösen fontos a technikai kiképzés és az előrehaladás, három tanfolyamon is diplomát szerzett a nyomdai előkészítés és a modern grafikai termelés terén, majd a valamikori Kelet-Németországban (Ausbildungszentrum Polygrafie Chemnitz) az Új technológiák a nyomdaiparban című szemináriumon is részt vett.

A Prepress osztály 2001 óta esett át talán a legtöbb változáson, úgy a káderlétszám csökkentésének és a termelési folyamatban történő számítógépes alkalmazások terén, mint az alkalmazottak kiképzésének, majd végül a modern CTP (számítógépről lemezre eljárás) beinditásának tekintetében. Mindez lehetővé tette a minőség és a munkaelvégzés gyorsaságának növelését. – A nagy befektetéseknek köszönhetően, jelenleg két CTP -vel rendelkezünk és ez a Forum nyomdát meg a Magyar Szót a legjobbak közé sorolja az előkészítés (Prepress) osztályát illetően – mesélte díjazott munkatársunk.

Tekintettel arra, hogy a járvány kezdetétől az ország gazdasága egészében nagy változásokon megy át, a számítógépek és az említett, két, modern CTP-nek köszönhetően a Magyar Szó napilap, a hetilapok, a magazinok, a hivatalos közlönyök, könyvek stb. előkészítése a megszokott módon történik, a munkafolyamatot semmi sem veszélyezteti nagyobb mértékben. A három váltásban folyó munka megszervezése a tervezési osztályon belül történik, a védőmaszkok használata és az előírások betartása fokozza a biztonságot. – Amennyiben a fertőzés mégis megjelenne a munkaközösségben, a három váltásnak és a precíz tervezésnek köszönhetően nem kerülne veszélybe a termelés, mert nem vagyunk mindannyian együtt, hiszen szükség esetén otthonról is el lehet végezni egyes munkákat. Szerintem a vírusjárvány próbára teszi az együttműködést, az emberi viszonyokat, a munkatervezést. Mondhatom, hogy ezen sikeresen túltettük magunkat ma, holnap és remélem, hogy a jövőben is – hallottuk kollégánktól.