2024. április 20., szombat

Koronavírus-helyzet Topolyán

A legtöbb fertőzöttet novemberben és decemberben jegyezték a topolyai községben – A járványügyi előírások betartását és az immunrendszer erősítését tanácsolja a szakember

A legtöbb fertőzöttet novemberben és decemberben jegyezték a topolyai községben – A járványügyi előírások betartását és az immunrendszer erősítését tanácsolja a szakember

Topolya községben jegyezték Szerbia első Covid-fertőzöttjét, a település azonban mégsem vált gócponttá. A járványhelyzet itt is hasonlóan alakul, mint Vajdaság más településein, és a november, december sajnos elég sok új beteget hozott. Dr.Hallgató Tünde, a topolyai Covid–19-rendelő orvosa arról számolt be, hogy a járvány megjelenésekor főként külföldről behozott eseteket regisztráltak.

Igaz, hogy Szerbiában az első bejegyzett beteg topolyai volt, de itt nem alakult ki különösebb gócpont a járvány során. Júniusban sokan azt hitték, hogy lecsengett a járvány, mert országos szinten kevés beteget jegyeztek fel, de júliusban ismét megjelent, novemberben pedig valósággal berobbant. Betegeink számottevő részét novemberben és decemberben regisztráltuk, és az elmúlt hónap során a község minden településén jelentkeztek betegek – mondta el az orvos, majd arról is szólt, hogy a betegek általában a szokásos vírusos megbetegedésekre jellemző tüneteket tapasztaltak magukon: magas lázat, köhögést, torokfájást, fáradékonyságot. A Covidra specifikusan jellemző a szaglás és az ízérzékelés elvesztése, ez azonban leginkább a fiatalokra jellemző.

Dr. Hallgató Tünde

Dr. Hallgató Tünde

Lévén hogy a téli hónapokban vagyunk, s ez a légúti megbetegedések időszaka, a betegek egyre többet panaszkodnak fejfájásra, ízületi és izomfájdalomra. Gyakori a hányás és hasmenés is, valamint a napokon át tartó étvágytalanság is jellemző. Sajnos az utóbbi időben sok beteg későn jelentkezik, megvárják, hogy komplikációk alakuljanak ki. Ezek a betegek legtöbbször nehéz légzésre panaszkodnak, és ez leginkább az idősebb korosztályra jellemző. Ők sokszor már csak akkor jelentkeznek, amikor már alig kapnak levegőt – számolt be dr. Hallgató, majd arról is szólt, hogy eddigi tapasztalatai alapján minden beteg kórtörténete egyedi. A legtöbben enyhe vírusos megbetegedésként élik meg a Covidot, de később teljesen panaszmentesek lesznek. Azonban a fertőzöttek egy része csak nehézségek árán tudja legyőzni a betegséget, és gyakran szövődmények is kialakulnak náluk.

A betegek 80 százaléka otthoni gyógykezelést igényel, ők a betegség ideje alatt izolációban vannak, a velük egy háztartásban élők pedig vesztegzárban. A betegek 10-15 százaléka szorul kórházi kezelésre. A Covid kapcsán mindenkinek tudnia kell, hogy a legfontosabb a védekezés és a megelőzés, valamint az immunrendszer erősítése. A mostani hullámnak még csak az elején vagyunk, ezért fontos az intézkedések betartása. Javasolom, hogy mindenki viseljen maszkot, és oda kell figyelni a távolságtartásra, ugyanis a vírusnak nagyon sok tünetmentes hordozója is lehet. A legfontosabb, hogy az idősek és a krónikus betegségben szenvedők hatványozottan figyeljenek oda, és tartsanak be minden megelőző intézkedést, mivel ők a legveszélyeztetettebb kategóriába tartoznak. Hangsúlyt kell fordítaniuk az étkezésre és az immunrendszer erősítésére – fogalmazott az orvos, majd hozzáfűzte, hogy mindannyian be kell tartanunk ezeket az intézkedéseket, mert a legtöbbünk környezetében van olyan személy, aki hatványozottan érzékeny a vírusra.

Dr. Hallgató végezetül arról is szólt, hogy a nyájimmunitás kialakulásához a lakosság 70-80 százalékának át kell esnie a fertőzésen. A mostani adatok alapján ettől még nagyon távol állunk. Épp ezért az egyedüli tartós és biztos megoldás a vakcina – hangsúlyozta a szakember.