2024. április 19., péntek

Romba döntötték a szelevényi csárdát

Gyaníthatóan királyhalmi lakos az elkövető

A Szelevényi-erdő Speciális Természeti Rezervátum területén található volt erdészház, valamikori csárda, ahol állítólag még Rózsa Sándor is megfordult, immár romokban hever. December 29-én még állt a régi csárda az erdőben, de január 1-jén már romokban hevert. Valaki vagy valakik jó szilveszteri bulit csaptak, a nyomok alapján gumikerekű erőgéppel mentek neki a csárdának. Bedöntötték az épület sarkait, és leomlott a tetőszerkezet is.

A szelevényi csárda romokban hever (Gergely József felvétele)

A szelevényi csárda romokban hever (Gergely József felvétele)

Az elmúlt években sajnos rendre migránsok húzódtak meg a csárdában, amiről a tűzrakások helyei, a füstös falak és a kivert ablakok tanúskodtak. Eltüzelték a padlásra vezető külső lépcsőt és a nyitott gang egy részét is. Egy alkalommal majdnem leégett az egész épület.
A csárda romjaihoz, a vandál cselekedet helyszínére január 5-én, kedden szállt ki a rendőrség és a területileg (Magyarkanizsa község) illetékes ügyész, és elvégezték a helyszínelést, amely alapján feljelentést tesznek egyelőre ismeretlen elkövető ellen rongálás címén.
A csárdát mintegy öt éve megvásároló személy (az épület egykor a horgosi Bácska Mezőgazdasági Birtok tulajdona volt), M. F. elmondta, hogy január 1-jén a Horgos a mi falunk Facebook-oldalon megdöbbenve látta a csárdáról készült fotókat, amelyek romhalmazt ábrázolnak a csárda helyén. Valaki kanalas rakodóval rombolta le az épületet.

Természetjárók kedvelt úti célja volt a csárda és környéke (Gergely József felvétele)

Természetjárók kedvelt úti célja volt a csárda és környéke (Gergely József felvétele)

A kilencvenes években hangulatos vendéglőként működött a csárda, ahol tájjellegű ételeket és italokat lehetett fogyasztani, sőt lovagolni is lehetett az erdei környezetben. A természetjárók szívesen látogattak ide. A környezetvédő civil szervezetek diákoknak csoportos természetjárásokat szerveztek (felvételünkön).

A migránsok által megrongált csárda szerkezetileg még jó állapotban volt, a tetőgerendák is épek voltak. A vandál rongálás elkövetésével M. A. királyhalmi lakos gyanúsítható, alapos a gyanúja annak, hogy a birtokában lévő erőgéppel követte el a „migránstanya” lerombolását, amivel még dicsekedett is. A csárda tulajdonosa által kezdeményezett feljelentés alapján az ügyben megindult a hivatalos eljárás.