2024. április 20., szombat
SZENTTAMÁS

Körforgalom épül a katolikus templomnál

Igor Mirović tartományi kormányfő átadta a vajdasági önkormányzatok képviselőinek a forgalmi és közúti infrastruktúra fejlesztésének társfinanszírozásáról szóló szerződéseket. A tartományi kormány 21 projektum műszaki dokumentációjának elkészítésére 18 millió dinár vissza nem térítendő eszközt hagyott jóvá.

Egy ilyen szerződést vett át Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere, aki elmondta, hogy két hét alatt a község már a negyedik támogatást kapta a tartománytól.

A megállapodás értelmében a műszaki dokumentáció elkészítéséhez (ötletterv, megvalósíthatósági tanulmány a koncepciótervvel, a projektumhoz kapcsolható építkezési engedély, kivitelezési projektum) az első szenttamási körforgalom miatt van szükség: felújításra kerül a Petar Drapšin, a Filip Višnjić, a Dózsa György és a Lázár Cár utcák kereszteződése az IB – 15 jelzésű úttal egy új körforgalom formájában. A katolikus templom és az iskola közötti területen épülő körforgalomhoz a Tartományi Energetikai, Építkezési és Közlekedési Titkárság 1.280.145 dinárt hagyott jóvá, Szenttamás község pedig 519.855 dinárt biztosít.

− Az év végén egy újabb beruházásról szóló szerződést írtunk alá a tartományi kormánnyal, ezzel egyidejűleg pedig megkezdődtek az előkészületek a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére. A jelentős és forgalmas útkereszteződésen az épülő körforgalom nagyban hozzájárul a biztonságosabb közlekedéshez. Éberen figyeljük a köztárasági és a tartományi kormány pályázatait, hisz ezáltal részünkről kevesebb pézzel folyamatosan lehetőség adódik a fontos tervek és elképzelések hatékonyabb megvalósításához. Amit ilyen módon megtakarítunk, azt más projektumba ruházzuk be, így sokkal hatékonyabban fejleszthető településünk infrastruktúrája – mondta a szerződés aláírása után a polgármester.

A dokumentumok átadásakor Igor Mirović emlékeztette az önkormányzatok képviselőit, hogy a tartományi kormány az idén 26 község 41 különböző projektumát 46,1 millió dinárral támogatta, amelyek közül legtöbb a biztonságos közlekedésre vonatkozott.

−A tartományi kormány még 2018 végén megalakította a Közlekedésbiztonsági Tanácsot, és a közlekedésbiztonsági jellemzőkről tanulmányt is készítettünk, amely kimutatta, hogy Vajdaságban 2008 és 2017 között évente átlagban 7000 közlekedési baleset történt, ebből 150 sajnos halálos kimenetelű volt. A közlekedési balesetek csaknem 40 százaléka Újvidéken történt. Ezért a tartományi kormány úgy döntött, hogy 2020-ban 46 millió dinárt különít el az úthálózat karbantartására, a villanyrendőrök kihelyezésére, valamint a körforgalmak kiépítésére vonatkozó tervdokumentáció kidolgozására – mutatott rá Mirović.

Szenttamáson kívül körforgalom épül még Verbászon, Zomborban, Bácson, Óbecsén, Ópáván, Ürögön és Belcsényben (Beočinban). Tartományi támogatást kapott még Pancsova, Nagykikinda, Nagybecskerek, Mitrovica, Magyarkanizsa, Újvidék és Zsablya is.