2024. március 28., csütörtök
ÉDENKERT A TÁLBAN

Egészség bőségben

Terítéken a datolya

A december és a január nagy kihívást jelent. Hogyan ünnepelni kalóriadús étel-itallal úgy, hogy ne károsodjon az egészség, ne feszüljön az emberen a ruha?
A nyers vegánoknak ettől nem kell tartaniuk. A Teremtő gondoskodott arról, hogy az édenkert gyümölcsei, zöldségei, magvai egyszerűségükben, egymást csodálatosan kiegészítve biztosítsák az életet és az egészséget a vele és a természettel összhangban élő ember számára. Így az édenkerti ajándékból hálával tervezhetjük az ünnepi fogásokat is, frissen készítve őket reggeli, ebéd és vacsora előtt. Sétával és a hétórás pihenéssel pedig erősítjük a szervezetünket.
Sokan bizonyára felismerik a fotómon a friss datolya/datolyaszilva mellett a nálunk is egyre keresettebb immunszabályozó jujubát/kínai datolyát (latinul Ziziphus jujuba, a szerb ajkú kereskedők kineska urma, iglica néven kínálják). Az utóbbival – amelyről azt állítják, hogy C-vitaminban 30-szor gazdagabb a citromnál – egy barátom lepett meg. Annyira megörültem, hogy nem kevertem bele a fogásokba, hanem külön elnassoltam.
A friss, édes, laktató datolya nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez, illetve a betegségek megelőzéséhez, könnyen beszerezhető zöldségfélével, gyümölccsel szeretem társítani. Tapasztalom, hogy könnyen emészthető, jótékonyan hat az erőnlétemre, kitartásomra, kedélyállapotomra. A szakirodalomban olvastam magas fehérje-, gazdag rost-, valamint B- és C-vitamin-tartalmáról, hasznos szénhidrátjairól. A néhány napra előre beszerzett hozzávalók és a datolya kombinálásával kiötlött ételeket örömmel fogyasztottam, és ezeket a fogásokat tervezem karácsonyra és szilveszterre is.
De mivel kezdjük a napot? És mivel koccintsunk szenteste, amikor Jézus születése napját ünnepeljük, és mivel szilveszterezéskor – a családtagjaink/barátaink körében, akik más táplálkozásnak a hívei?
Reggelente miután felkeltem, reggelizés előtt szívesen fogyasztok meleg italt: fél literes pohárba beleöntöm 1citromnak a kifacsart levét, belekeverek 1 kk. őrölt kurkumát vagy gyömbért, 1 kk. őrölt fokhagymaport és 1 kk. igazi házi mézet. Azt felöntöm és jól összekeverem annyi meleg, de nem forró forralt vízzel, hogy tele legyen a pohár. Lassan kortyolgatva iszom. Az utóbbi időben fél órával reggeli után meleg zöldtea, kamillatea helyett bazsalikom- vagy bodzatea lett a kedvencem. A bioboltban vásárolt 50 g bodzavirágból 1 kiskanálnyit teszek a 2,5 dl-es csészébe, és forralt vízzel (vízforralóból) leöntöm. Öt percig lefedve hagyom, majd leszűröm, és így melegen fogyasztom. Napközben vizet, illetve ½ citrom kifacsart levét fogyasztom 2,5 dl langyos vízzel keverve.
Nátha ellen hatásos: 1 sárgarépa, 1 alma és 1 darabka megmosott, héjastól összevágott gyömbér, héjastól 2 dl vízzel turmixolva. Méregtelenítésre kiváló a ¼ cékla, 1 alma, 1 sárgarépa, mentalevél, 2 dl vízzel pépesítve. Erőt ad az 1 narancsból, 1 maréknyi friss ananászból, kevéske gyömbérből és 2 dl víz pépesítésével készült turmix.
A szilveszteri pezsgőm receptje: kancsóba öntöm 1 citrom kifacsart levét, hozzáadok 5 dl vizet, beleszórok 1 kk. alumíniummentes szódabikarbónát. A kancsóból aztán pohárba öntöm a „pezsgőt", különben „kifutna" a pohárból!
Boldog karácsonyt és testi-lelki erőben gazdag új esztendőt kívánok a fenti üdítőkkel, amelyek harmonizálnak az alábbi könnyen elkészíthető, illetve ötletet adó finomságokkal! Étel-ital együtt támogatja szervezetünk ellenálló-képességét!

Tamás-tál


Hozzávalók (egy személy részére): 3 friss datolya, 1 banán, 1 narancs, néhány szem nyers mandula vagy dió, 1 ek. nyers, tisztított tökmag, 3 zöldsalátalevél, 3 káposztalevél, ½ citrom kifacsart leve, 1 ek. extra szűz olíva- vagy más olaj.
Elkészítése: A szörpkészítőbe beletesszük a három káposztalevelet, egy kevéske szörpöt készítünk belőle, majd pohárba öntjük, és evés előtt megisszuk. A szörpkészítőben maradt káposztarostokat külön tálba tesszük. Ráhelyezzük a jól megmosott, leszűrt, összetépkedett zöldsalátát, valamint a megtisztított, karikákra vágott banánt és a feldarabolt narancsgerezdeket. Ráöntjük a kifacsart citrom levének és az olajnak a keverékét. Megszórjuk mandulával, tökmaggal, kimagozott, felébe vágott datolyával. Öt percig hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, és már kínálhatjuk, vagy fogyaszthatjuk a savanykás-édes finomságot.

Zsuzsa-tál


Hozzávalók (egy személy részére szánt királyi adag): egy darabka lila káposzta, 20 dkg csemegekukorica, 5 zöldsalátalevél, 3 brokkolirózsa, 2 gerezd fokhagyma, 3 szem friss datolya, egy darabka gyömbér vagy ½ kk. őrölt gyömbér, illetve kurkuma, friss vagy ½ kk. szárított kapor, 3 paradicsom vagy tetszés szerint cherry paradicsom, 1 női maroknyi dió, mogyoró, napraforgó, 3 ek. extraszűz olíva- vagy más olaj, ½ citrom leve, ¼ nyers cékla.
Elkészítése: Alaposan megmossuk a hozzávalókat, a káposztát legyaluljuk, a salátát összetépkedjük, a brokkolit összevágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a datolyát kimagozzuk, félbe vagy negyedbe vágjuk, a gyömbért lereszeljük, a paradicsomot összevágjuk, a friss kaprot ollóval összevágjuk, a céklát összevágjuk (a maradékot műanyagdobozban a hűtőszekrénybe tesszük), a fél citromot kifacsarjuk (a másik felét tányérra fordítva a hűtőszekrénybe rakjuk). Az így felaprózott hozzávalókat tálba tesszük, rászórjuk a kukoricát, a magvakat, ráöntjük az olajat és a citromlevet. Jól összekeverjük, hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, majd tálaljuk.

Patrik-tál


Hozzávalók (egy személy részére): 5 datolya, 1 banán, 1 marék mazsola, 1 nagy savanyú alma, 1 ek. kakaópor, 7 kisebb zöldsalátalevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes sárgarépa, 30 dkg kukorica, ¼ fehér retek, 1 citrom leve, 2 ek. extraszűz lenolaj.
Elkészítése: A salátát megmossuk, az almát és a sárgarépát kefével alaposan megsikáljuk. A sárgarépa nagyobb részét héjastól spagetticsíkokra metéljük, az almát és a retek ¼-ét apró, vékony csíkokra vágjuk, a banánt felkarikázzuk, a salátát összetépkedjük, a fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, a datolyát félbevágjuk, kimagozzuk. Mindezt tálba tesszük, hozzáadjuk a meleg vízbe áztatott, majd leszűrt kukoricát, mazsolát, citromlét, olajat, és jól összekeverjük. Kakaóporral megszórjuk. Öt-tíz percet hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Hanna-tál


Hozzávalók (egy személy részére): 6 nyers datolya, 1 közepes sárgarépa, 1 közepes cukkini, 1 ek. chiamag, 1 ek. extraszűz olíva- vagy lenolaj, 2 ek. kifacsart citromlé, 2 ek. kókuszreszelék.
Elkészítése: A chiamagot leöntjük meleg vízzel, lefedjük, és fél óráig puhulni hagyjuk. Kefével alaposan ledörzsöljük a sárgarépát és a cukkinit. Héjastól mind a kettőt spagetticsíkokra gyaluljuk. Leöntjük citromlével és olajjal, majd hozzáadjuk a kimagozott, félbe vágott datolyát, a kókuszreszeléket és a leszűrt chiamagot. Alaposan összekeverjük, hogy az ízek összeérjenek.

Marcell-tál


Hozzávalók (egy személy részére): cukkini, paradicsom, káposzta, uborka, sárgarépa, kapor, 4 szem datolya, friss/fagyasztott szilva, 1 citrom leve, 2 ek. extraszűz olívaolaj.
Elkészítése: Mindent alaposan megmosunk, a sárgarépát, uborkát kefével. A cukkinit, uborkát, sárgarépát héjastól spagetticsíkokra metéljük. A paradicsomot, szilvát kockákra vágjuk, a káposztát éles késsel vékonyra szeleteljük, ráöntjük az olajat és a citrom levét. Mindent nagy kanállal összekeverünk, és hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.