2024. április 20., szombat
OLVASNIVALÓ

Végre, még egy kicsi és vége

Decemberi filmbemutatók

Sajnos, mi már nem érjük meg, de személy szerint kíváncsi lennék arra, hogy pár száz év múlva a kutatók miképpen is vélekednek majd a lassan, de biztosan véget érő 2020-as esztendőről. Csak feltételezni merem, hogy a művészettörténészek értékelésében nem lesz köszönet, az orvostörténet kutatói pedig elsősorban arra próbálnak majd választ kapni, hogy rengeteg fotel-epidemológus, összeesküvés-elmélet hívő, járványtagadó, védőmaszk- és védőoltás ellenző ellenére az emberiségnek miképpen is sikerült legyőznie a koronavírust, ami ugye még igencsak tombol, s többek között a filmszínházakat is alaposan a gallyra tette.

No, de a rovatunk nem ezekről az elmélkedésekről szól, hanem arról, hogy milyen filmeket is nézhetünk meg az év utolsó hónapjában? Így további agyalás helyett nézzük, milyen kínálattal kecsegtet is minket a decemberi hónap, amelynek a rögtön legelső hétvégéjén érkezik a Croodék 2 – Egy új kor (The Croods: A New Age) című egész estés animációs film, amelyben az első részből megismert, barlangját elhagyó kőkorszaki család találkozik a rájuk leső eddigi legnagyobb fenyegetéssel: az árulkodó nevű Jobbagy-családdal, akik mindenben jobbnak és felsőbbrendűbbnek tartják magukat a kőagyú hőseinkkel szemben.

A Netflixen december 3-án rajtol el a Mank című életrajzi filmdráma is. David Fincher legújabb filmje Az 1930-as évek Hollywoodjának metszően szellemes újraértékelése az Aranypolgárt befejezni igyekvő alkoholista forgatókönyvíró, Herman J. Mankiewicz szemén keresztül. A filmmel a hollywoodi bennfentesek szerint a Netflix ismét bejelentkezik az Oscar-díjért, s nem egy filmkritikus vélekedése szerint óriási esélye van ahhoz, hogy taroljon a következő díjkiosztón.

December 10-étől úgyszintén a Netflixen lesz megtekinthető George ClooneyAz éjféli égbolt (The Midnight Sky) című tudományos-fantasztikus filmje, amiben Augustine (George Clooney) egy sarkvidéki kutató, aki egy Föld körül keringő űrhajóval próbálja felvenni a kapcsolatot, hogy figyelmeztesse őket egy nagy veszélyre. Az űrállomás legénysége el van szakadva a földi irányítástól, árván keringenek az űrben és fogalmuk sincs, hogy a bolygón egy ismeretlen globális katasztrófa söpört végig.

Izgalmasnak ígérkezik a Free Guy akció-vígjáték is, amiben Guy (Ryan Reynolds) nap mint nap felkel, munkába megy a bankba, és mindig ugyanazok a dolgok történnek meg vele. Kirabolják, megverik és ehhez hasonlók, de ezt már megszokta. Egyik nap elkezd gondolkodni azon, miféle világban él, és rá kell jönnie, hogy egy számítógépes játék háttérkaraktere, ezért saját talpára áll, és kideríti, miként változtathatna ezen.

Úgyszintén a Netflix boszorkánykonyhájából kerül ki december 18-án a Ma Rainey: A blues nagyasszonya (Ma Rainey's Black Bottom) című zenés filmdráma. August Wilson dramaturg nagy sikerű színdarabjának filmfeldolgozásában a feszültség és a hőmérséklet egyre jobban emelkedik az 1920-as évek chicagói délutáni felvétel során, amikor zenészek együttese várja az előkelő előadót, a legendás „blues anyát”, Ma Rainey-t (Viola Davis). A foglalkozás végén a félelem nélküli, tüzes Ma akaratcsatát folytat fehér menedzserével és producerével a zene irányítása felett. Amíg a zenekar a stúdió klausztrofób próbatermében várakozik, az ambiciózus trombitás Levee (Chadwick Boseman) – aki szemezik Ma barátnőjével, és elhatározza, hogy saját igényt támaszt a zeneiparral szemben – ösztönzi zenésztársait olyan történetek, igazságok és hazugságok kitörésére, amelyek örökre megváltoztatják életük menetét.

Decemberi filmmustránkat egy animációs filmmel kezdtük, így akkor fejezzük az évet is egy egész estés animáció bejelentésével. Szenteste napján mutatják be a Pixar Lelki ismeretek (Soul) című animációs filmjét, amelyben egy iskolai zenetanár élete nagy fellépésére készül, de a nagy rohanás közben sikerül meghalnia. A lelke a túlvilág felé szállna, de ő még nem akarja itt hagyni az életét, ezért kiáll a sorból, és a földi életre készülő fiatal lelkek közé keveredik.