2024. március 29., péntek

Határon túli versmondók is jelentkeztek

Csaknem kétszáz szavalat érkezett a Vörösmarty-emlékév verspályázatára

Csaknem kétszáz szavalat érkezett a Vörösmarty-emlékév keretében meghirdetett Versünnep verspályázatra.

A Vörösmarty-emlékév keretében a főszervező Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola több programja már megvalósult. A versünnepet megelőzően nagy sikerrel zárult a rajzpályázat – emlékeztettek az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben a szervezők.

Az emlékév egyik kiemelt kezdeményezése a Versünnep, amely a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai támogatásával valósul meg.

A szervezők kiemelték, hogy még a határon túlról is érkeztek pályázatok, hiszen a járványhelyzet miatt az érdeklődők videón küldhették el az általuk szabadon választott Vörösmarty-versről készített felvételt.

A beérkezett pályaműveket 6 tagú zsűri értékeli, amely két korosztályban hirdet továbbjutókat. A 6–12 éves korcsoportban és a 13–18 évesek között is 5 szavaló jut majd a döntőbe.

A zsűri tagja L. Simon László író, országgyűlési képviselő; Bobory Zoltán költő, a Vörösmarty Társaság elnöke; Kelemen István színművész, a Csajághy Laura Színpad igazgatója; Bakonyi István irodalomtörténész, író; Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, valamint Rodics Eszter, a Halász-kastély igazgatója, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke.

A döntőt februárban rendezik meg, amennyiben a járványhelyzet engedi, már a pályázók személyes jelenlétével.