2024. április 20., szombat

Megkezdődött az immunizáció az egészségügyben

A héten tízezren vehetik fel a koronavírus elleni védőoltást – Az ajánlás szerint azok is megkapják az oltást, akik korábban már átvészelték a betegséget

A koronavírus elleni küzdelem idei egészségügyi célja az, hogy 2021 folyamán felvegye a betegség elleni védőoltást a lakosság legalább húsz százaléka. Ezzel mintegy hatvan százalékra növekedne a populáción belüli védettség, hiszen a polgárok egy része már átesett a koronavírusos fertőzésen, így saját immunitással rendelkezik. Ezt a célt Verica Jovanović, a Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója közölte tegnapi nyilatkozatában. A közszolgálati televíziónak elmondta, a terv szerint az országban több mint száz pontot jelöltek ki a vakcina beadására, elsősorban klinikai központokban és közkórházakban lehet felvenni, kedden pedig kezdetét is vette az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók oltása.

Nagy az érdeklődés a koronavírus elleni védőoltás iránt – mondta Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár, miután megkezdődött az egészségügyi dolgozók immunizációja. A védőoltást elsőként a Szerbiai Klinikai Központ dolgozói vehették fel. A Szerbiai RTV-nek nyilatkozva az államtitkár is bejelentette, hogy harminc városban 110 oltóponton kezdődött meg az immunizáció.

– Eddig 19.500 dózis érkezett a Pfizer/BioNTech védőoltásából, valamint 2400 adag orosz vakcina. Ezeket a héten felhasználjuk, és a jövő héten újabb szállítmányra számítunk. Az ígéretek szerint a hónap folyamán összesen 80.000 dózis védőoltást szállít le a Pfizer/BioNTech, és egy nagyobb szállítmányt várunk a Szputnyik V-ből, de kínai védőoltásra is számítunk. Februárban újabb 200.000 adag Pfizer-védőoltás várható – mondta az államtitkár, és ismételten rámutatott arra, hogy a szakemberek szerint biztonságosak a védőoltások, melyekhez Szerbiában ingyenesen hozzájuthatnak a polgárok, az állam viszont mindent megtesz, hogy elegendő mennyiséget szerezzen be.

Đerlek hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók körében nagy az érdeklődés a védőoltás iránt. – Sok kollégát elvesztettünk a járvány idején. Szeretnénk megakadályozni a betegség terjedését, és megőrizni az egészségügyi rendszert. A koronavírus elleni harc nem fejeződött be, de most van egyfajta fegyverünk ellene – mondta Đerlek.

A HÉTEN TIZENEGYEZREN VEHETIK FEL

Verica Jovanović az immunizáció kapcsán azt is elmondta, hogy azokban a kórházakban kezdik meg az egészségügyi személyzet oltását, amelyekben a legnagyobb volt korábban a fertőzésszám. Lényegében a legnagyobb városok klinikai központjaiban és a Belgrád területén található kórházakban. Közölte, hogy a kedden megkezdődött oltás az ortodox karácsony napját leszámítva egész héten folytatódik. Arra számít, hogy vasárnapig nyolc és fél ezer egészségügyi dolgozó, továbbá két és fél ezer olyan személy veheti fel a vakcinát, aki szociális intézmény lakója vagy foglalkoztatottja. Elmondása szerint előbb azok kapják meg a védőoltást, akik még nem estek át a betegségen, később pedig azok is, akik már korábban megfertőződtek egyszer.

A koronavírus-fertőzötteket ápoló egészségügyi személyzettel kezdődött meg az oltás az újvidéki székhelyű Vajdasági Klinikai Központban. A következő napokban a Pfizer/BioNTech gyártmányú védőoltást 500 orvos és ápoló kapja meg, akik az intenzív osztályokon, a rendelők felvételi osztályán és a VKK Covid-központjaiban dolgoznak. A klinikai központ közleménye szerint a védőoltást felvette Stokić Edit, az intézmény igazgatója is, de megkapta Dragan Stajić, az újvidéki városi önkormányzat egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja is. Szabadkán a gerontológiai központban kezdődött el az immunizáció.

EDDIG NINCSENEK KOMOLY MELLÉKHATÁSOK

A témával kapcsolatban Pavle Zelić, a Szerbiai Gyógyszerügynökség illetékese közölte, hogy különbség van a természetes úton szerzett immunitás és a védőoltás által szavatolt immunitás között, ezért olyan ajánlást fogalmaztak meg, hogy azoknak is fel kell venniük a vakcinát, akik korábban már átvészelték a Covid–19-et. A vakcina sokkal erősebb és hosszabb ideig tartó védettséget nyújt a vírus ellen – fogalmazott nyilatkozatában. Mint mondta, a jelenlegi adatok szerint a megfertőződés útján szerzett védettség időtartama mindössze három hónap lehet, ebben az esetben maximálisnak számít az egyéves védettség. A védőoltás ugyanakkor a legtöbb esetben legalább egy évig védelmet nyújt, emellett sokkal magasabb számú antitest termelésére serkenti a szervezetet, így erősebb az immunrendszer válasza a vírussal való találkozás esetén. Zelić hozzátette, a vakcinát nem veheti fel az, aki éppen koronavírusos megbetegedésben szenved. Meg kell várni a teljes gyógyulást, mielőtt beoltanák az illetőt. Mint mondta, Szerbiában az eddigiekben csak fájdalmat és piros bőrreakciót észleltek az oltást követően, a világ más pontjain találkoztak az orvosok magas hőmérséklettel is, de ez teljesen normális, ritka reakciónak számít – értékelte a gyógyszerügynökség képviselője. Emlékeztetett arra, hogy Szerbiában eddig a Pfizer/BioNTech és a Szputnyik V védőoltások használatát engedélyezték. Elképzelhetetlennek nevezte, hogy egyetlen gyártó el tudja látni termékeivel az egész világot, éppen ezért a nemzetközi piacon nagy harcok folynak az oltóanyag beszerzéséért – állapította meg. Közölte, hogy Szerbiába hamarosan kínai védőoltás is érkezik ellenőrzésre és jóváhagyásra.

Illusztráció: Beta

Illusztráció: Beta

MAJDNEM SZÁZ SZÁZALÉK

Az államfőtől megkérdezték, mikor veszi fel a védőoltást. Aleksandar Vučić közölte, mindenképp tervezi megtenni ezt a lépést, de azon lesz, hogy minél később tegye meg, nehogy megvádolják, hogy ellopja az emberek elől a vakcinát. Úgy fogalmazott, Szerbiában mindenki felveheti majd a vakcinát, így ő maga is felveszi majd. Abbéli véleményének adott hangot, hogy a vakcinát elutasító polgárok száma sokkal alacsonyabb annál, mint amit a közösségi hálózatokon látni, a gerontológiai központokban 98 százalékos az érdeklődés, teljesen felelősségteljes személyeknek számítanak ismét a legidősebbek – állapította meg a köztársasági elnök.

A sajtó tegnap beszámolt arról is, hogy az államfő szülei is a koronavírussal küzdenek, az édesapjának és az édesanyjának a tesztje is pozitív lett, Anđelko Vučić állapota azonban súlyosnak számít, kórházban kezelik.

JAVULT, DE MÉG SÚLYOS

Szerbiában a kedd délután három órai jelentés szerint az elmúlt 24 órában 12.954 tesztet végeztek el, és 2653 személynél mutatták ki a Sars-Cov-2-vírus jelenlétét. Ebben az időszakban 41 személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 3405-re növekedett a koronavírus áldozatainak száma. A halálozási arány 0,97 százalék. Jelenleg 6719 személyt kezelnek kórházban, közülük 242-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére. Szerbiában eddig összesen 2.344.590 tesztet végeztek el, 349.238 lett pozitív.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legújabb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt Vajdaságban 566 új koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak. A legtöbb új esetet továbbra is Újvidéken veszik nyilvántartásba, az elmúlt egy nap alatt 146-tal nőtt a számuk. Jelenleg 27.647 aktív fertőzéses esetet tartanak nyilván Vajdaság területén, de a közegészségügyi intézet szerint a valós szám ennél sokkal magasabb. A legtöbb fertőzöttet Újvidéken (7111), Nagybecskereken (több mint 2400), Pancsován és Palánkán (több mint 1500), Szabadkán és Nagykikindán (több mint 1100) regisztrálták. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet szerint javult a járványhelyzet a tartományban, de továbbra is súlyosnak mondható. Az egészségügyi intézet felhívást intézett a polgárokhoz, hogy továbbra is tartsák be a járványügyi intézkedéseket, és viselkedjenek felelősségteljesen.