2024. március 28., csütörtök

Megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása Szerbiában

A védőoltást elsőként a Szerbiai Klinikai Központ dolgozói vehették fel

Nagy az érdeklődés a koronavírus elleni védőoltás iránt Szerbiában – mondta Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár miután megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. A védőoltást elsőként a Szerbiai Klinikai Központ dolgozói vehették fel. Mint a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva az államtitkár kijelentette, január 5-én az országban több mint száz ponton kezdik meg az oltást. Vasárnapig kb. 8500 egészségügyi dolgozó és 2500 idős otthonban elhelyezett személy kapja meg a szert.

– Január 5-től harminc városban 110 oltóponton kezdődik meg az immunizáció. Eddig 19.500 dózis érkezett a Pfizer/BioNTech védőoltásából, valamint 2400 adag orosz vakcina. Ezeket a héten elhasználjuk, majd a jövő héten újabb szállítmányra számítunk. Az ígéretek szerint a hónap folyamán összesen 80.000 dózis védőoltást szállít le a Pfizer/BioNTech, és egy nagyobb szállítmányt várunk a Szputnyik V-ből, de kínai védőoltásra is számítunk. Februárban újabb 200.000 adag Pfizer-védőoltás várható – mondta az államtitkár, és ismételten rámutatott, hogy a szakemberek szerint biztonságosak a védőoltások, melyekhez Szerbiában ingyenesen hozzájuthatnak a polgárok, az állam viszont mindent megtesz, hogy elegendő mennyiséget szerezzen be.

Đerlek hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók körében nagy az érdeklődés a védőoltás iránt.

– Sok kollégát elvesztettünk a járvány idején. Szeretnénk megakadályozni a betegség továbbterjedését és megőrizni az egészségügyi rendszert. A koronavírus elleni harc nem fejeződött be, de most van egyfajta fegyverünk ellene – mondta Đerlek.