2024. április 24., szerda

A lehallgatás a rendőrség kudarca?

Az államfő bízik a hatóságok nyomozásában

Maga Aleksandar Vučić államfő reagált kedden a kihallgatása kapcsán közzétett hírekre és reakciókra. Ő volt az, aki az egyik, vele készült interjúban kiemelte, egy–másfél évig lehallgatták a telefonos beszélgetéseit, amiről, mint mondta, bizonyítékai is vannak. Úgy fogalmazott, ha valaki nem tartja elég megbízható bizonyítéknak a rendelkezésre álló hangfelvételeket, arra számít, hogy közlik majd vele. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem kíván ezzel a kérdéssel ő maga behatóbban foglalkozni, a nyomozást az illetékes szervekre bízza – tette közzé a Novosti napilap.

– Őrzöm azokat a hangfelvételeket, nem adom oda önöknek, ugyanis nem akarok az országom ellen tenni. Hiszek a polgárok becsületességében és tisztességében. Hiszek abban is, hogy a külföldi érdekek nem lesznek előrébbvalóak Szerbia érdekeinél – hangsúlyozta Vučić, majd hozzátette, meggyőződése, hogy az illetékes szervek a törvénnyel összhangban mindent megtesznek azért, hogy az ügyet feltárják.

– Nem akarok ezzel foglalkozni. A mi államunk létezik, míg más államokról ezt nem lehet elmondani, hiszen csak papíron léteznek, egyébként pedig külföldi szolgálatok irányítása alatt állnak. Szerbia azon kevés országok közé tartozik, amelyek függetlenek, és erre büszke lehet – mondta az államfő.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint Rodoljub Milović, a Bűnügyi Rendőrség Igazgatóságának volt vezetője szerint, ha valóban másfél évig valaki lehallgatta az államfőt, a szerb rendőrség kudarcot vallott-e, Vučić csak azzal válaszolt, hogy Milovićnak igaza van, ilyen dolognak nem lett volna szabad megtörténnie.